Türk fizik mühendisi olan Canan Dağdeviren, Piezoelektrik malzemeleri insan organlarının üzerine yerleştirerek organların hareketini elektrik enerjisine çeviren cihazların mucididir.
Harvard Üniversitesi´nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanıdır. Türk bilim insanı Canan Dağdeviren başarılı bilim yolculuğunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Aslen Sivaslı olan Canan Dağdeviren geçtiğimiz yıllarda yaptığı beyin iğnesi projesine de Aşık Veysel adını vermişti. Dağdeviren, bilimsel çalışmaları ile şimdide, Amerikan Ulusal Mühendisler Akademisi´nin, 100 parlak mühendisten biri seçildi.
25.si düzenlenecek olan Amerikan Ulusal Mühendisler Akademisi´nin düzenlediği Mühendisliğin Yeni Ufukları Sempozyumu´na katılmak üzere seçilen 100 parlak mühendisten biri olan; Bilim insanı Canan Dağdeviren, bu kez de meme kanserinin ultrasonla erken teşhisini sağlayan elektronik sütyen geliştirdi.
Teyzesini 49 yaşında meme kanserinden hayatını kaybetti, teyzesi bütün kontrollerini düzenli yaptıran biri olmasına karşın teşhis geciktiği için hastalık ilerlemiş ve genç yaşta vefat etmiş.
Sivaslı bilim insanı Canan Dağdeviren teyzesinin yaşadığını diğer kadınlarında yaşamaması için bu çalışmaya imza atarak Sivaslılara büyük bir gurur yaşattı.
Canan Dağdeviren, halen dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan MIT (Massachusetts Institute of Tecnology) bünyesinde görev yapıyor.
Haber Merkezi