Sivas’ta geçmiş dönemin idarecilerinin yanlış yönetimi sonrasında dibi bulan 4 Eylül Barajı ile birlikte kıtlık yaşayan ve su kesintileri ile birlikte büyük sorunlar yaşayan Sivas’ta şimdilik su sorunu gözükmezken, yarın ne olacağını kimse bilemiyor. Sadece yağışları bekleyerek ve yağışlar ardından “suyumuz olacak!” denilmesinden çok, planlı çalışmalarla birlikte “Su sıkıntısı olmayacak!” şeklinde yapılacak olan açıklamayı Sivaslılar bekliyor.
SİVAS’IN SORUNU NE?
Sivas’ın su ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı, Tavra Deresi arasındaki birliktelik, “Sivas’a Tatlısu getireceğim” söylemi ile Tavra Deresi’nin kesilmesi, sadece 4 Eylül Barajı’ndan suyun gelmesiyle bozulmuş, 50 yıl yetecek denilen 4 Eylül Barajı kısa zamanda dibi bularak Sivas’ta su sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı. Tavra Deresi’nin de devreye girmesine rağmen artık Sivas susuz geçen günlerine kavuşmuştu.
Bunun üzerine ilk olarak “Taşma Suyu Projesi” kapsamında bulunan Pusat-Özen Barajı’ndan “Taşıma Suyu Projesi’ne” çevrilerek Sivas’ın su sorunu büyük bir hızlılıkla tamamlanmış ve Sivas geçen sene susuzluktan kurtarılmıştı.
EN BÜYÜK SORUN!
Sivas’ın su sorunu bu yönüyle geçici de olsa çözüme kavuşurken, 1980’li yıllardan kalan ve dönemin Belediye Başkanı olan Bekir Timurboğa ile birlikte yapılan altyapı, ne yazık ki bu zamana kadar yapılmadı. 50 yıllık altyapısı ile Sivas’a verilen hizmetler, kayıp-kaçak oranının Sivas’ta rekor seviyede yüzde 50’lerde olmasını beraberinde getirdi. Şimdi yeni yönetimin başında ki en büyük sorun, Sivas’ın yüzde 50 olan kayıp-kaçak oranı.
Bir önceki Belediye Başkanı Hilmi Bilgin bu konuya değinerek, “Sonraki dönem hedefim altyapı sorununa eğilerek Sivas’ın altyapı sorununu çözmek” demişti. Şimdi Sivaslılar yeni Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun’dan Sivas’ın en büyük sorunu olan kayıp-kaçağa el atmasını bekliyor.
PROJELER ELE ALINMALI
Bu sene Sivas’ta yaşanan kıtlıkla birlikte son günlerde yağan yağışlar biraz olsun Sivas’ın barajlarda ki doluluk oranının canlı tutulmasını sağladı. Dibi bulan 4 Eylül Barajı’nda şu anda doluluk oranı yüzde 5. Yani ölüm hattından uzak ve normal seviyelerde izliyor. Mayıs ayında da yağması beklenen yağmurlarla su seviyesinin tehlike sınırına ulaşmaması öngörülüyor.
Pusat-Özen Barajı’nda ise doluluk oranı şu anda yüzde 60 seviyelerinde. Sivas 4 Eylül Barajı’na verdiği su ile baraj doluluk oranı yeterli seviyede tutuluyor. Ama beklenen yağışların da yağması ile bu sene sıkıntı yaşanmayacağı ifade ediliyor. Peki, yağmasa ne olacak?
İşte bu sorunun cevabı ne yazık ki içaçıcı değil. Bir anda Sivas’ın gündemi yine susuzluk olacak. İşte bu noktada Sivas Belediyesi’ne çağrıda bulunuyoruz. Bugün yeterli olan suyumuz, yarın olmazsa ne yapılmak isteniyor?
BEYDİLLİ BARAJI
Şu anda rapor olarak elde tutulan ve rapor ardından projelendirilmesi düşünülen beydilli barajı için 2035 yılına kadar herhangi bir çalışma yapılmayacağı ifade ediliyor. Burada mevcut yönetimin yapacağı görüşmelerle Beydilli Barajı’nın gündeme alınarak Sivas’ın geleceğe yönelik su probleminin önlenmesi gerekiyor. Beydilli Barajı bir an önce Sivas’ın gündemine getirilerek hayata geçirilmesi gereken projelerden birisi.
İMRANLI BARAJI
İmranlı Barajı ise Sivas’ın sulama barajı açısından en verimli barajı. Aynı zamanda Pusat-Özen Barajı’nın 4 Eylül Barajı’na taşıdığı borulara yakın. Bu barajdan da alınacak olan suyun borulara nakli ile Sivas’ın su sorununa önemli derecede etki edeceği bir gerçek. Yönetimin yapacağı bu konuda ki çalışma Beydilli Barajı yapımına kadar su sorununu ortadan kaldıracaktır.
“…Ve Başlıyoruz. Şimdi Hizmet Zamanı” diyerek çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Adem Uzun’u şu anda Sivas için oldukça önemli olan su sorunu bekliyor. Yoksa, bugün yeterli olan suyumuz, yarın yeterli olmayacak.
Melih Gezegen
Şimdi taşıma su projesi dediğiniz proje için Hilmi Bilgin'i yere göğe sığdıramıyordunuz hayırdır siz ne ayaksınız?