Sivas’ta hayvan boynuzundan tarak ve diğer eşyalar yapan Kemik tarakçılık sanatı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu sanatı ilimizde sadece bir ustamız devam ettiriyor.Kemik Tarakçılık hayvan boynuzundan tarak yapımıdır. Yapılacak tarağa göre boynuz kesilir (Koç, tosun, manda boynuzu). Kaba tesviyesi yapılıp 1. doğrultma için ateşte ısıtılır ve prese verilir. Tekrar tesviye yapılıp 2. doğrultma yapılır. Daha sonra yapılacak tarağa göre şekil verilir, dişleri açılır ve çapakları alınır. Raspalama (kazıma) işleminden sonra dişleri sivriltilip parlatılır.
Kemik Tarakçılık Nedir?
Kemik tarakçılık, hayvan boynuzundan tarak yapma sanatıdır. Bu sanat, boynuzun kesilmesi, tesviye edilmesi, doğrultulması, şekillendirilmesi, dişlerinin açılması, raspalanması, sivriltilmesi ve parlatılması gibi aşamalardan oluşur. Bu sanatla, tarakların yanı sıra toka, kaşık, bardakaltı gibi eşyalar da yapılır.
Kemik Tarakçılık Sanatının Tarihi
Kemik tarakçılık sanatı, tarihte birçok medeniyette görülmüştür. Anadolu’da ise Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yaygınlaşmıştır. Sivas’ta ise bu sanat, 19. yüzyılda gelişmiş ve 20. yüzyılın ortalarına kadar devam etmiştir. Ancak, son yıllarda plastik ve metal tarakların yaygınlaşmasıyla, bu sanat unutulmaya yüz tutmuştur.
Kemik Tarakçılık Sanatının Durumu Sivas’ta kemik tarakçılık sanatı, kaybolmak üzere olan bir el sanatıdır. İlimizde bu sanatı sürdüren sadece bir kişi bulunmaktadır.
Musa Demir