9-15 Mayıs Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası olması nedeniyle gazetemize açıklamada bulunan Sivas Sağlık Müdürlüğü, "Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir. Dünya çapında gün ve haftalar ile farkındalık çalışmalarıyla konuya dikkat çekilmektedir." dedi.
Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniş olduğunu, her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebildiğini belirten Sağlık Müdürlüğü, şunları ifade etti:
"Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Özellikle çölyak hastalığında erken tanı çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun dönem komplikasyonlarının önlenmesinde önemlidir.
Hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği, serolojinin normale döndüğü gözlenmektedir.
Tedavisi diyet ile mümkün olan çölyak hastalığında erken teşhis çölyaklıların yaşam kalitesinin tekrar düzelmesi ve kaybedilecek sağlık maliyetinin önüne geçilmesi için son derece önemlidir. Çölyak glutensiz beslenme ile bir hastalık değil yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir.
Bakanlığımız tarafından çölyak konusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, paydaş sivil toplum kuruluşları ile çalışmalar yapılmaktadır.
İl Sağlık Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi olarak merkez ve tüm ilçelerde Çölyak Farkındalık Günleri boyunca okul eğitimleri ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Çölyak hastalığı hakkında [email protected] adresinden vatandaşlarımıza bilgilendirilme yapılmaktadır."
Bülten Haber