Sivas'ın yöresel lezzetleri arasında özel bir yere sahip olan Yumurta Eriştesi, hem yapımı hem de tadıyla öne çıkan bir pilav çeşididir. Yumurta ve un ile hazırlanan eriştelerin pirinç ile buluştuğu bu lezzet, doyurucu ve pratik bir öğün seçeneği sunar.
Yumurta ve un ile hazırlanan eriştelerin pirinç ile buluştuğu bu lezzette, Sivas'ın yöresel lezzetinin izlerini bulabilirsiniz. Yumurta eriştesi, yufkacılarda da satılmaktadır. Fakat evde de kolayca hazırlayabilirsiniz.
Haber Merkezi
Yumurta Eriştesi için Malzemeler:
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı yumurta eriştesi
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yumurta Eriştesi'nin Hazırlanışı:
- Kaynamakta olan suya pirinç eklenir ve 5 dakika kadar pişirilir.
- Pirinçler yumuşamaya başlayınca yumurta erişteleri ilave edilir ve pişirilir.
- Pişme işlemi tamamlanınca üzerine bir bardak soğuk su eklenir ve karışım bir kevgirden süzülür.
- Süzülen pirinç ve erişteler tekrar tencereye alınır ve üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
- Tuz ilave edilmeden servis edilir. (Yumurta eriştesi tuzlu olduğu için ek tuz gerekmeyebilir.)
Yumurta Eriştesi Nasıl Yapılır?
Sivas'ta yufkacılarda da satılan yumurta eriştesini evde de hazırlamak mümkündür. Bunun için:
- İki ölçü yumurta ve bir ölçü su ile tuzlu bir hamur yoğrulur.
- Yoğrulan hamur yumaklar halinde açılır ve sac üzerinde hafifçe pişirilir.
- Pişen hamurlar erişte boyutunda doğranır.
- (Yufkalar pişirilmeden güneşte kurutularak doğranırsa "gün eriştesi" adı verilir.)
- Doğranan erişteler örtüler üzerine serilerek kurutulur ve saklama kabına konulur.
Afiyet olsun!