Sivas mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan su böreği (mantı), eşsiz lezzetiyle sadece yörede değil, tüm Türkiye’de beğeni topluyor. Özel bir tarifle hazırlanan bu börek, her lokmasında geleneksel tatları hissettiriyor. İşte Sivas'a özgü su böreği...
Hazırlanan yufkalar, hafif tuz eklenmiş kaynar suda haşlanır. Haşlanma sürecinde yufkaların yapışmaması için ortadan ikiye ya da dörde kesilebilir. Haşlanan yufkalar, kevgir kaşık yardımıyla soğuk su dolu bir kaba alınır ve ardından süzgeç üzerine çıkarılarak kurulanır.
Kurulanan yufkalar, yağlanmış tepsiye biraz buruşturularak döşenir. Her yufka katmanının arasına, eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı gezdirilir. Tepsinin ortasına gelindiğinde, beyaz peynir ve doğranmış maydanozdan oluşan iç harç eklenir. Kalan yufkalar da aynı işlemlerle döşenerek tepsi tamamlanır.
Hazırlanan su böreği, önceden ısıtılmış fırında kızartılır. Börek, altın rengini alana kadar fırında tutulur ve ardından sıcak servis edilir. Su böreği, çıtır çıtır hamuru ve içindeki enfes peynirli harcıyla sofralarda yerini alır.
Sivas’ın bu özel lezzeti, hem hazırlanışı hem de sunumuyla göz dolduruyor. Misafirlerinize ve sevdiklerinize Sivas’a özgü su böreği (mantı) yaparak onları şaşırtabilir ve bu geleneksel lezzeti evinize taşıyabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Haber Merkezi
Su Böreği için Malzemeler:
Orta büyüklükte (45 cm çapında) bir tepsi için:- 4 yumurta
- ½ çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 200 gr beyaz peynir
- ½ demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı