Sivas’ın geleneksel tatlarından biri olan Sarığı Burma, lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Bu eşsiz tatlı, özel günlerin ve bayramların vazgeçilmezi olarak sofralarda yerini alıyor. İşte Sarığı Burma’nın hazırlanışı ve gerekli malzemeler:
Sivas’ın Geleneksel Lezzeti: Sarığı Burma Malzemeleri
1 su bardağı su
½ su bardağı süt
400 gram erimiş tereyağı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Şurubu İçin:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 limonun suyu
Sivas’ın Geleneksel Lezzeti: Sarığı Burma Hazırlanışı
Baklava hamuru için su, süt, un ve bir tutam tuz karıştırılarak yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp, üzeri nemli bir bezle örtülerek 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra altı görünen incelikte açılan yufkalar, hafif kuruması için bir örtü üzerine serilir. Ceviz serpilen yufkalar, kırılmadan geniş bir şerit halinde kendi üzerine kırıştırılarak sarılır. Tepsiye sarık sarar gibi başlanır ve tüm yufkalarla tepsi doldurulur. Üzerine köpüğü alınmış ve dibindeki tortusu temizlenmiş kızgın tereyağı dökülür. Fırında pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine, tepsinin sıcaklığına eşdeğer ılıklıkta olan şerbet yavaşça dökülür.
Bu enfes tatlı, Sivas’ın kültürel mirasının bir parçası olarak, hem göze hem de damağa hitap eden bir lezzet sunuyor.
Haber Merkezi