Sivas'ın tarihi günümüze kadar ulaşan Kalenin önemli bölümlerinde bulunan taşların kırıklığı ve dökülmesi vatandaşı tedirgin ediyor. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sivas’ın iç kalesi olan bu bölüm Sivaslıların daima ziyaretçi akınına uğrayan alanlardan birisi.
Günümüze kadar ulaşan yapılardan Kale Roma imparatoru tarafından inşa edilmesi ile anlatılırken, tarihinin çok eskiye dayandığı apaçık ortadır. Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde yer alan bilgide, "Sivas kent merkezinin gelişiminde önemli bir yer tutan kalenin (Topraktepe), Arkeolog Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından 1946 yılında yapılan kazılar neticesinde MÖ II. bin başlarından itibaren iskân edildiği tespit edilmiştir.
Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat, yaklaşan Moğol tehlikesine karşı Sivas surlarını tamir ettirmiştir. 1243 yılında Selçuklu ve Moğol orduları arasındaki Kösedağ Savaşı öncesinde yapılan bu tamiri anlatan kale kitabesi Sivas Müzesi'nde korunmaktadır. Kenti tamamen kuşatan dış surların beş veya yedi kapısı vardır. Kapı sayılarındaki değişiklikler, her onarımda yeni kapıların açılması veya kapatılmasından kaynaklanmıştır. Bunlar; Kayseri Kapısı, Dolap Kapı, Tokmak Kapı, Cancun Kapısı, Şalpur Kapısı, Bağdat Kapısı, Tokat Kapısı gibi isimlerle anılmaktadır" ifadeleri kaydedilmiştir.
Geçmişten günümüze ulaşan bu tarihi mirasın izleri dökülmeye başladı. Sivas tarihi için büyük öneme sahip olan Kalenin onarılması ve yapının sağlıklı hal alması bekleniyor. Özellikle Kale Koruma Planının gerçekleştirildiği bugünlerde Sivas Kalesi’nin giriş rampasında ve arka taraflarında bulunan kırık ve döküntülere yönelik düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağı soruluyor.
Abdullah Alkan