Sivas mutfağı, zengin ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu kez sizlere Sivas’a özgü bir tarif olan Pancar Sarmasını sunuyoruz. Sivas mutfağının en özgün lezzetlerinden biri olan pancar sarması, yapımı kolay ve oldukça lezzetli bir tarif. Hem ana yemek hem de meze olarak sunulabilen pancar sarması, sofralara renk katıyor.
Sivas'a Ait Lezzet: Pancar Sarması Malzemeleri:
1 demet pancar (pazı)
1 su bardağı köftelik bulgur
½ su bardağı su (bulguru ıslatmak için)
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Sivas'a Ait Lezzet: Pancar Sarması Hazırlanışı:
Köftelik bulgur soğuk su ile ıslatılarak 1-2 saat bekletilir. Tuz ve un eklenerek iyice yoğrulur.
Pancarların sapları koparılır ve kolay sarmak için ya güneşte hafifçe soldurulur ya da sıcak sudan geçirilir.
Pancar yaprağının üzerine iç harç konularak yaprak sarar gibi sarılır ve tencereye dizilir.
Üzerine kaynamakta olan su ve tuz eklenerek haşlanır.
Haşlanan pancar sarması kevgirden süzülerek yayvan bir kaba alınır.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Kırmızıbiber tereyağında kızdırılarak pancar sarmasının üzerine ekilir.
Püf Noktaları:
Pancar yapraklarını sarmadan önce hafifçe haşlamak sarmasını kolaylaştırır.
İç harcın fazla sulu olmamasına dikkat edilmelidir.
Pancar sarmasını pişirirken çok fazla su koymamak gerekir.
Dilerseniz pancar sarmasını fırında da pişirebilirsiniz.
Afiyet Olsun! Pancar sarması evelik yaprakları ile de aynı şekilde yapılabilir. Evelik doğadan toplanabildiği gibi mevsiminde pazarlarda da satılır.
Haber Merkezi