Gölova'nın Tarihi
Gölova'nın yerleşim tarihi M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanmaktadır. İlçe topraklarında Hititlerden, Romalılara, Pontus-Rum Devleti'nden, Selçuklulara ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyet yaşamıştır.
Gölova, 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'nun Türkleşmesi ile birlikte Türk egemenliğine girmiştir. 1102 yılına kadar yöreye Saltuklular ve Danişmentliler hakim olmuştur. 1300'lü yıllarda Gölova'ya Mengücekoğlu ve Eretna Beylikleri hakim olmuşlardır.
1459-60 yıllarında Moğolların istilasına uğrayan Gölova, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Otlukbeli Savaşı ile buralara hakim olması ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu'na katılmıştır.
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Gölova hakkında şu bilgileri vermiştir
“Ağvanis, 200-300 haneli, cami ve kilisesi karşı karşıya olan, düz damlı evlerin çarşı etrafında dizili olduğu Rum ve Müslümanların salimen geçindikleri bir büyük kariye olup şarkındaki Karayakup Ağa’nın nezareti altındadır.”
Gölova, 1972 yılında belediye, 1990 yılında ise ilçe olmuştur. İlçenin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 10.000 civarındadır.
Gölova'nın doğal Güzellikleri
Gölova'nın tarihi ve kültürel zenginliği, ilçeyi ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. İlçede bulunan tarihi yapılar arasında Gölova Kalesi, Ağvanis Kilisesi, Gölova Camii ve Gölova Köprüsü yer almaktadır.
Gölova, doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. İlçede bulunan Gölova Gölü, ilçenin en önemli doğal güzelliklerinden biridir.
Gölova, tarihi ve kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine keyifli bir tatil imkanı sunmaktadır.
Musa Demir