Sivas’ta bir çok yerlerde değişik yapılış usulleriyle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Sivas Kömbesi, Türk Mutfağı Haftasında tekrar gündeme geldi. Özellikle Sivas’ın Zengi Köyü’nde yapılan ve tadıyla son derece farklı olan kömbe farklılığını lezzetiyle kanıtlıyor.
Günler öncesinden çürümeye bırakılan sütün “çiy” olarak nitelendirilen ve kaymak haline gelmesinin ardından yapılan kömbe, vazgeçilmez öğün katmerlerinden birisi. Özellikle kahvaltılarda bol bol tüketilen ve tokluk hissiyle neredeyse gün boyu açlık hissettirmeyen kömbe, Zengili kadınların köy fırınlarında gün boyu birarada olmasına da sebep.
Çürütülen ve kaymak olarak nitelendirilen süte tereyağ katılıyor. Hazırlanan mayasız hamura kıvamınca katılan tuzla birlikte bezeler halinde kesilen hamur üstüne kaymak sürülüyor ve fırına veriliyor. Odun ateşinde pişen kömbe daha sonra afiyetle tüketliyor.
DOLAMASI DA, SACI DA VAR
Hamur düz olarak değil de, çiğ sürülmüş olan hamurun yuvarlanarak sonrasında dolama yapılıp hafifçe düzleme işleminin ardından fırına da veriliyor.
Bir tepsi içerisine hamurun kaymakla yoğrulmasının ardından sacın içerisine konuluyor. Kapak olarak sacın da üstüne közler konularak iki ateş arasına bırakılan kömbe sac kömbesi olarak da yiyenlerine afiyetle sunuluyor.
Özellikle bayramlarda kalabalık misafirliklerde veya köy odalarında bu şekliyle ikram edilen kömbeye Zengi köyümüzde çiğ ile yapılmasından dolayı aroması son derece farklı ve lezzetli olması dikkat çekiyor.
Hatice Kurt