Sivas'ın Tarihi İncisi Gök Medrese
Sivas deyince akla gelen en önemli eserlerden biri, mavi çinileriyle ünlü Gök Medrese. Yerli ve yabancı binlerce turistin uğradığı nokta olan Gök Medrese, 2021 yılından bu yana Vakıf Müzesi'nde ev sahipliği yapıyor.
Anadolu'nun antika halı ve kilimlerinin yanı sıra nadir parçalar da müzede sergileniyor. 18 odalı medresenin bir odasında dağılım derslik olarak hizmet veriliyor.
Medrese, Sahip Ata'nın isteğiyle yapıldı ve Mimar Kaluyân'ın ellerinde yükseldi. Selçuklu Devleti'nin Anadolu'nun bağrına bir imza attı.
Sivas'ın kalbi Gök Medrese, tarihi boyunca birçok kez genel onarımdan geçti. 2021 yılında tamamlanan son restorasyonla birlikte Gök Medrese, Vakıf Müzesi'ne ev sahipliği yapmaya başladı.
Medresenin 18 odalı zenginleştirme altyapısıyla altyapıyla donatıldı ve 76 orijinal parça sergilenmeye başlandı. Kadim bölümlerinin bazı bölümlerinin yapılış şekline uygun hale getirildi.
Müderris odası diye geçen odayı ilk derslik yapıldı
Üniversitelerden, özellikle ilahiyat fakültesinden gelen yüksek lisans ve lisans belgesi burada birkaç ders yapıyorlar, hatıralarında kalsın diye.
Anadolu'nun en yaygın kültürel ögelerinden olan antika halı ve kilimler müzede yerini aldı. Hazırlanan pano sayesinde halı ve kilimlerde yer alan desenlerin ve motiflerin günlük depolamanın ilgine sunuldu.
753 yıllık medrese geleneği dijitalle buluşturuldu. Sivas Gök Medrese Vakıf Müzesi'nde sergilenen halı ve kilimler gördüğünüzde sınırlı değil. Başta Sivas olmak üzere Anadolu'nun farklı yerlerinden 700'ün üzerinde halı ve kilimin hikayesi dijital ekranlarla yönetilebilmişti.
Gök Medrese Vakıf Müzesi'nde Sahip Ata da unutulmadı. Eserlerini anlatan özel bir oda hazırlandı. Nevriye Ulu Cami'nin konservasyonunun yapıldığı tarihi kapılar başta olmak üzere, müzenin en değerli eserleri de bu odada sergiye açıldı.
Divriği Ulu Cami'nde, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan ve ustalarıyla beraber caminin kaymasını önlemek için yapılan çalışmalar var. Kanuni'nin hatırası olduğu için çok değerlidir. Bu yüzden en nadide yere koyuldu.
Gök Medrese Vakıf Müzesi, salı günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bütün Türkiye ve dünyanın her yerinde sizin yolunuzda sesleniyoruz. Gelin, görün, hissedin, duyun.
Haber Merkezi