Mustafa Afakan Sivas merkez Çayırağızlı, 78 yaşında, 50 senedir Sivas lahanası satıyor ve ekliyor, "eskiden Sivas'ta şalgam, turp, havuç ekilirdi, bunların hepsi Sivas denilince akla gelenlerdi. Ama ne yazık ki ekilmedi, halbu ki ekilse Sivas bostanlarıyla birlikte ülkemizin tadı yerine gelecek" dedi.
Özellikle Sivas havucunun çok meşhur olduğunu, şalgam yapımında kullanıldığını ve herkesin evinde mutlaka Sivas havucuyla şalgam içildiğini belirten bostancı Mustafa Afakan, "Bir bakıyorsunuz başka iller şalgamımıza sahip çıkmış. Böyle değildi, havuç demek, içilen şalgam demek Sivas demekti" şeklinde konuştu.
Özellikle sarımsağın da Sivas'ta zamanında yetiştiğini, çok meşhur olduğunu belirten Afakan, "Ama eken yok, benimde yaşım geçti. Tarlamda yetişen lahana satıyorum. Lahanamız çok şükür atalardan kalma devam ediyor ve bizler Sivas'ın dev gülleri diyoruz" dedi.
Fiğ ete lezzet katar
Eskiden hayvan yemi için fiğ ekildiğini, Sivas'ta bu yönüyle önemli derece fiğ ekim sahaları olduğunu hatırlatan Mustafa Afakan, "Fiğ ete tat verirdi. Sivas köftesinin meşhur olmasında en büyük etken hayvanlarımızın çeşitli otlarla otlanması ve özellikle fiğ ile beslenmeleriydi. Yine mercimek de Sivas'ın en önemli baklasıydı. Çayırağzı'nda sulak arazilerin en verimli baklası olarak mercimek çıkardı, şimdi eken yok" ifadelerini kullandı.
Gülşah Akkaş Yaman