Sivas mutfağı, zengin ve köklü geçmişiyle özgün tatları barındıran bir mutfaktır. Bu mutfağın en özel tatlılarından biri olan Hurma Tatlısı, kendine has yapımı ve lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. İşte Sivas'ın bu özel tatlısının tarifi ve yapılış aşamaları.
Tereyağı eritilir ve geniş bir kaba alınır. Üzerine sıvı yağ, süt ya da su, yoğurt ve yumurta eklenir. Karışıma kabartma tozu ve vanilya eklenip iyice karıştırılır. Aldığı kadar un eklenerek, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur.
Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Her bir parça avuç içinde yuvarlanarak kalbur, rende ya da hurma gözeri üzerinde bastırılarak şekillendirilir. İçine iri kıyılmış ceviz ya da fındık konulup kapatılır ve tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbetin tatlılara iyice nüfuz etmesi için tatlıların üzeri kapatılarak bir süre dinlendirilir.
Sivas'ın bu özel lezzeti, yapılışındaki incelikler ve kullanılan malzemelerle fark yaratmaktadır. Tereyağı ve cevizle yapılan Hurma Tatlısı, sivas mutfağının zenginliğini ve özgünlüğünü bir kez daha gözler önüne serer. Sivas'a yolunuz düşerse, bu enfes tatlıyı denemeden geçmeyin!
Haber Merkezi
Sivas'ın hurma tatlısı (Kalburabastı) Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 yumurta
- 250 g tereyağı
- 1 çay bardağı (ajda) sıvı yağ
- Yarım çay bardağı (ajda) süt ya da su
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kase iri kıyılmış ceviz ya da fındık
- Aldığı kadar un (tahminen 4-5 su bardağı, 200 ml’lik)
- 4,5 su bardağı şeker
- 5,5 su bardağı su
- 2-3 damla limon