Sivas mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pezik turşusu, pancarın saplarından yapılan bir tür turşudur. Sonbaharda pancarın dalları ince ince ayrılıp haşlanır ve küplere turşusu vurulur. İşte bu eşsiz lezzetin detayları:
Pezik Turşusu Malzemeleri:
Yarım kilogram pancar sapı (dallarıyla beraber)
Yeterince su (haşlamak için)
Yarım çay bardağı sirke
8 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kayatuzu suyu
Yapılışı:
Pancarların yapraklarından kesilir ve kök kısmı kesilerek temizlenir.
Su tenceresinde pancar dalları haşlanır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
Haşlanan pancar dalları soğuk suya alınır ve suyu süzülür.
Üzerine doğranmış sarımsak ve sirke eklenir, kavanoza alınır.
Kavanozun üzerini geçecek kadar su eklenir ve sıkıca kapatılır.
1 hafta sonra yenmeye hazır hale gelir.
Bu nefis turşuyu dolapta veya serin bir yerde saklayabilirsiniz. Yemeklerin yanında ya da mıhlama gibi Sivas’a özgü lezzetlerle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz
Haber Merkezi