Koyulhisar domatesi, şekli, tadı, kokusu ve aromasıyla diğer domateslerden farklı bir çeşittir. Hem sofralık hem de salça yapımında tercih edilir. Ancak nakliyeye dayanıklı değildir, bu yüzden hasattan sonra hemen tüketilmesi gerekir. Bu domatesin ana yetiştirme yeri Yukarıkale Mahallesi’dir, ancak ilçenin diğer bazı mahalle ve köylerinde de üretilir.
Koyulhisar Domatesinin Tüketimi
Koyulhisar domatesi, dilimlenip üzerine kalın tuz serpilerek sofralara sunulur. Bu şekilde lezzetli bir meze olur. Ayrıca salata, çorba, yemek ve salça yapımında da kullanılır. Koyulhisar domatesinin lezzeti, Türkiye’nin dört bir yanından gelen müşteriler tarafından beğenilir.
Koyulhisar Domatesinin Tanınırlığı
Koyulhisar domatesi, Yukarıkale Mahallesi ile özdeşleşmiştir. Bu nedenle ‘‘Kale domatesi’’ veya ‘‘Koyulhisar domatesi’’ olarak anılır. İlçeye has bir ürün olan Koyulhisar domatesi, ününü Türkiye’ye yaymıştır. Vatandaşlar, bu domatesi satın aldıktan sonra özel kutulara koyarak, hemşehrilerinin yaşadığı İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere otobüslerle gönderirler. Koyulhisar domatesi, Mayıs ayında fidelenir ve Ağustos ayının ortasında hasat edilir.
Musa Demir