Sivas’ın Lezzeti: Pehli Yemeğini Yediniz Mi ?
Sivas’ın geleneksel lezzetlerinden Pehli, sofralarınızı şenlendirecek enfes bir yemektir. Bu yöresel tarif, koyun etinin en lezzetli kısmı olan sağ uyluk kaburgası kullanılarak hazırlanır ve adını da buradan alır. Pehli, gövdenin iki yanını ifade eder ve bu bölgeden elde edilen etler, yoğurt ve karabiber ile marine edildikten sonra tereyağında kızartılır.
Pehli Tarifi: Eski Bir Yöresel Lezzet
1 kg kemikli koyun eti (beş parça)
4 adet patlıcan
4 adet domates
3 adet sivri biber
Gerektiği kadar su
Tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı yoğurt
Hazırlanışı: Etler el büyüklüğünde parçalanır ve yoğurt-karabiber karışımıyla harmanlandıktan sonra tereyağında kızartılır. Etlerin suyu azaldıkça sıcak su eklenerek, etler kemiklerinden ayrılana dek pişirilir. Patlıcanlar alaca soyulup, limonlu tuzlu suda bekletildikten sonra yıkanır, sıkılır ve tereyağında kızartılır. Kızarmış sebzeler bir kaba alınır, üzerine etler dizilir ve et suyu gezdirilir. Domatesler doğranır, tuz eklenir ve yemeğimiz hafif ateşte 15-20 dakika ya da fırında pişmeye bırakılır.
Pehli, özellikle Sivas’tan çıkan yerel ‘tatlı tuz’ ile daha da lezzetlenir. Bu yemeği, kızartılmış etlerin suyuyla hazırlanan pirinç pilavı eşliğinde servis edebilirsiniz. Sivas’ın bu geleneksel yemeğini deneyimlemek isteyen herkes için, Pehli’nin zengin lezzetini ve kültürel önemini Sivas'ta tatmanızı öneririz. Afiyet olsun!
Haber Merkezi