Sivas mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan sivas Çöreği, yumuşak dokusu ve hafif tatlı tadıyla kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Hazırlaması oldukça kolay olan bu çörek tarifi, ev yapımı lezzetlerin keyfini çıkarmak isteyenler için idealdir.
Meşhur Sivas Çöreği Tarifi
2 Su Bardağı Süt
250 gr Tereyağı
10 gr Maya
Tuz
Aldığı Kadar Un
1 Yumurta Sarısı
Cevizli Çörek için:
1 Su Bardağı Ceviz içi
Hazırlanışı:
Süt ve tereyağını ılıtarak karıştırın.
Ayrı bir kapta maya ve tuzu karıştırın.
Ilık süt karışımını maya ve tuzun üzerine dökün ve un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru üzerini örterek ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalayın.
Mayalanan hamurdan orta boy elma büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Her bir parçayı 1,5 cm kalınlığında açın ve üzerlerine tırnaklarınızla çizgiler atın.
Cevizli çörek için, açılmış hamurun üzerine cevizleri serpin ve rulo şeklinde sarın.
Yumurta sarısını çırpın ve tüm çöreklerin üzerine sürün.
Önden ısıtılmış 180 derece fırında çörekler kızarana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
Hamuru yoğururken un miktarını hamurun yumuşaklığına göre ayarlayabilirsiniz.
Cevizli çörek için cevizleri önceden küçük parçalara doğrayabilirsiniz.
Çörekleri fırından çıkardıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Sivas Çöreği'ni çayın veya ayranın yanında servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Bu tarifte verilen malzemeler 10-12 adet çörek için yeterlidir. Daha fazla veya daha az çörek yapmak için malzeme miktarını orantılı şekilde ayarlayabilirsiniz.
Musa Demir
Meşhur Sivas Çöreği Tarifi
2 Su Bardağı Süt
250 gr Tereyağı
10 gr Maya
Tuz
Aldığı Kadar Un
1 Yumurta Sarısı
Cevizli Çörek için:
1 Su Bardağı Ceviz içi
Hazırlanışı:
Süt ve tereyağını ılıtarak karıştırın.
Ayrı bir kapta maya ve tuzu karıştırın.
Ilık süt karışımını maya ve tuzun üzerine dökün ve un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru üzerini örterek ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalayın.
Mayalanan hamurdan orta boy elma büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Her bir parçayı 1,5 cm kalınlığında açın ve üzerlerine tırnaklarınızla çizgiler atın.
Cevizli çörek için, açılmış hamurun üzerine cevizleri serpin ve rulo şeklinde sarın.
Yumurta sarısını çırpın ve tüm çöreklerin üzerine sürün.
Önden ısıtılmış 180 derece fırında çörekler kızarana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
Hamuru yoğururken un miktarını hamurun yumuşaklığına göre ayarlayabilirsiniz.
Cevizli çörek için cevizleri önceden küçük parçalara doğrayabilirsiniz.
Çörekleri fırından çıkardıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Sivas Çöreği'ni çayın veya ayranın yanında servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Bu tarifte verilen malzemeler 10-12 adet çörek için yeterlidir. Daha fazla veya daha az çörek yapmak için malzeme miktarını orantılı şekilde ayarlayabilirsiniz.
Musa Demir