Sivas'ın tarihi dokusunu zenginleştiren önemli yapılardan biri olan Ahi Emir Ahmed Kümbeti, gün yüzüne çıkarılan yeni detaylarla yeniden gündeme geldi. 1332-1333 yıllarında inşa edilen bu eşsiz yapı, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan detaylarıyla dikkat çekiyor.
Mimari Bir Şaheser
Kare planlı ve köşeleri pahlanmış sekizgen gövdesi ile dikkat çeken Ahi Emir Ahmed Kümbeti, dar ve basık giriş kapısıyla gizemini koruyor. Yapının en önemli özelliklerinden biri, Selçuklu mimarisine özgü mihrabı. Saçak altındaki yazıt ise yapının tarihçesi hakkında önemli ipuçları sunuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan kare kaide ve esas mezar odası, yapının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Mezar odasına girişin kuzeyde olması ise yapı hakkındaki merakı artırıyor. 2005 yılında gerçekleştirilen bir diğer restorasyon çalışmasıyla da Ahi Emir Ahmed Kümbeti, gelecek nesillere aktarılmak üzere özenle korunuyor.
Sivas şehir merkezinde bulunan Ahi Emir Ahmed Kümbeti'ne ulaşım oldukça kolay. Öğretmenevi, Kurşunlu Hamamı ve Behrampaşa Hanı'nın tam ortasında yer alan bu tarihi yapıya, şehir içi ulaşım araçlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Sivas'a Gidenlerin Rotası
Sivas'a seyahat edenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alan Ahi Emir Ahmed Kümbeti, hem tarihi dokusu hem de mimari özellikleriyle ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Sivas'a yolunuz düşerse, bu eşsiz yapıya uğrayarak geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Musa Demir