Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanlığından emekli olan Faruk Aburşu (75) yıllarca biriktirdiği Sivas’a ait fotoğraflarla adeta şehrin hafızasını elinde bulunduruyor.
Sivas 1949 yılında doğan Faruk Aburşu, evli, 3 çocuk sahibi emekli Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı. Kente dair birçok tarihte adından söz ettiriyor. Sayısız fotoğraf sergisi olan ve çeşitli etkinliklerde Sivas’a dair sunumlar gerçekleştiren Aburşu, elinde bulundurduğu Sivas fotoğraflarıyla adeta şehrin hafızasını geleceğe taşıyor.
Sosyal medya hesaplarında dolaşan eski Sivas fotoğrafları noktasında hikayelerin öneminden bahseden Faruk Aburşu, fotoğrafların dilinin olduğunu söyledi. Konu hakkında internet haber sitemize özel açıklamalarda bulunan Aburşu, “1976 yılında askerdim. Diyarbakır’da yaptım askerliğimi. İlk fotoğraf makinemi o zaman aldım. Slayt çektim. Daha sonra Sivas’a geldiğim zaman Sivas evlerinin (yıkılan evlerin) fotoğraflarını çekmeye başladım. Tabi bu fotoğrafların hepsi makale yazan öğrencilere gitti. Lisedeyken öğretmenlik zamanımda öğrencilerime fotoğraf çekerek slayt hazırladım. 1984’te de ilk defa fotoğraf sergisi açtım. Zamanla dijitale geçildi. Öyle bir şey ki hepsinin kopyası alındı. Bunu üzülerek söylüyorum. Dijitalle her şey kopyalandı. Sergiye her gelen altındaki bilgiyi almadan fotoğrafları çekti. Daha sonra amatör olan dostlarımız çok güzel fotoğraflar topladılar” dedi.
Fotoğrafların hikayesini bazı insanlar tarafından yok olduğuna değinen Aburşu, “Yoğurt gibiyiz. Bazen yoğurdun üzerinden kaymağını alıyoruz. İstediğimiz zaman yoğurdu suya katıp, yiyoruz. Fotoğraf konusu da böyle, mesela fotoğrafları bir yerde sunuyorsun. Vatandaş gelip fotoğrafların kopyasını alıyor. Bu insanlar biraz hazıra konmuş durumda. Bir başka durum ise bu insanlar hazıra konuyorlar. Fotoğraflardan tat alınır, lezzet alınır. Fotoğraflardan insanları hatırlıyorsun. Her fotoğrafın bir dili var. Sen o fotoğraftan o günleri hatırlıyorsun. Diyelim ki okullar; okullara fotoğrafçı gelir herkes o karede simetriktir. Hepsi objektife bakıyor. O fotoğraf bir sanattır. Eskiden düğünlerde, nişanlarda fotoğraf çekilirdi ve insanlar o fotoğrafları alıp albümlere saklarlardı. Fotoğraflar bazen insana makale çıkarıyor” diye konuştu.
Hemen hemen topladığı tüm fotoğraflara ait hikayeleri, kişileri bildiğini ifade eden Aburşu, Sivas'a dair eski fotoğrafların geçmiş yaşantıları özenle taşıdığını, şehirle bütünleşen bir yapı taşı oluşturduğunu da dile getirdi.
Abdullah Alkan
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 16 Eylül 2024 - 15:07
Sivas'ın hafızasını fotoğraf karelerinde biriktirdi
Elinde bulundurduğu fotoğraflarla kadim şehir Sivas'ın hafızası Faruk Aburşu'dan sorulur. Aburşu, " Fotoğraflardan tat alınır, lezzet alınır. Fotoğraflardan insanları hatırlıyorsun."
ÖZEL HABER
16 Eylül 2024 - 15:07