SİVAS'IN GÜNÜMÜZ GERÇEKLERİ

          Şehircilik Çevre ve İklim Bakanlığının hazırlamış olduğu Sivas'ın 1/100.000 lik plan notlarına baktım.
SİVAS
İLÇE BELDE NÜFUS (2040)
MERKEZ İLÇE
SİVAS MERKEZ 600.000
GÜMÜŞDERE 3.000
KURTLAPA 4.000
YAKUPOĞLAN 4.000
YILDIZ 6.000
ARA TOPLAM 617.000
            Yanlış duymadınız Sivas Merkez ilçe nüfusu 600 bine çıkacakmış.
Tüm ilin nüfusu ise 1.175.600 olacakmış.
ŞİMDİ OTURUP BİR HESAP YAPALIM;
            2040 yılına 16 yıl daha var. Bu demektir ki,her yıl Sivas merkeze 12.000 kişinin yerleşmesi gerekiyor ki 390 bin kişinin yaşadığı merkez ilçe nüfusu 600 bin olsun.
Tüm il üzerinden hesap yaparsak;
Her yıl 33.660 kişinin Sivas'a göç etmesi gerekiyor.
Sizce geriye kalan 16 yılda ne olabilir ki,Sivas göç vermekten kurtulup iki kat nüfusun göç ettiği bir yer olsun?
          AKP iktidarı böyle bir gelişme planı hazırlamış. Görüyoruz ki plan tutmamış. Savrulmuş. Gerçi hayat pahalılığı ve dolar değerleri tahminlerinde de çok savrulduklarını görüyoruz.
O ZAMAN SORALIM;
          İstanbul’da sayıları 700 binlere dayanmış Sivaslıları gerisin geriye Sivas’a dönmeleri için bir kanun mu çıkaracaklar?Yoksa Sivas’a yerleşecek olanlara özel teşvikler mi verecekler ki Sivas’ın nüfusu 2040’larda 1.175.000 kişiye çıksın.
De gel de sorma;
KİBAR FEYZO FİLMİNDEKİ ÖRNEK GİBİ;"AĞAM SEN BİZİMLE EĞLENMEYE EĞLENİRSİN!" ANLADIK DA SİVASLI BUNU ANLAMAMIŞ OLA Kİ HALA ARDINIZDAN SÜRÜKLENMEKTE.SİZDE BU RAHATLIĞIN KEYFİNİ SÜRDÜRMEKTESİNİZ.
           Eskiden bir söz vardı.”Arab’a değil mi uydur uydur söyle.”
O sözü şimdi şöyle değiştirebiliriz.
“Sivaslı’ya değil mi ne söylersen söyle nenni gelmekte.”
           Sivas’ın, her yıl bir ilçesinin nüfusu kadar nüfusunu kaybettiğini görüyoruz. Her gün ortalama 50 insanı Sivas’dan ayrılıyor.
           Sivas’dan insanlar terör ya da afet nedeni ile mi göç ediyorlar,yoksa deniz manzaralı yerlerde yaşama arzuları mı kabarıyor da ondan mı göç ediyorlar?
            Sivas,İKTİDAR AVANTAJI hastalığına tutulmadan önce 1985 li yıllarda 450 milletvekili olan meclise 7 milletvekili gönderiyordu.
600 milletvekiline çıkartılmış bir mecliste gönderdiği milletvekili sayısı 5 e düşmüş ise iktidar avantajı bunun neresinde diye sorgulanması gerekmez mi?
             Sivas bu iktidar süreci başlarken 755bin kişinin yaşadığı bir yer idi. Bu süreçte bu sayısını koruyamadığından 2012 yılında büyükşehir olabilme avantajına eremedi. Komşuları olan Kayseri,Malatya,Kahramanmaraş ve Ordu illeri gibi büyükşehir olamadı. Diğer komşuları Tokat ve Yozgat ile eş  2. sınıf il özelliğine düşmüş oldu. Bunun bir sorumlusu olarak iktidarın temsilciliğini yapmış iktidar milletvekilleri ve belediye başkanları bir özeleştiri yapma erdemine erişebilirler mi?
Onlar yapsalardı yaparlardı. Yapamadıklarına göre Sivaslının önünde tercihlerini değerlendirip düşünmesi ve tavrını ona göre belirlemesi gerekmez mi?
KENDİSİNE DEĞER VERMEYENLERE OY VERMEYEREK BUNU GÖSTERMEYECEK Mİ?
SİVASLI TERCİHİNİ KULLANIRKEN DÜŞMÜŞ OLDUĞU DURUMU DA DEĞERLENDİRİP İKTİDARIN PEŞİNDE YUVARLANMANIN KENDİSİNE BİR ŞEY GETİRMEDİĞİNİ ARTIK GÖRMELİ VE ANLAMALIDIR.
BÜYÜMEK İÇİN KALKINMAK İÇİN İKTİDARIN PEŞİNDE SÜRÜKLENMEDEN DE BÜYÜKŞEHİR OLUNABİLECEĞİNE EN GÜZEL ÖRNEK BOZKIRDA NASIL ÖRNEK KENT OLUNURMUŞ ÖRNEĞİNİ ESKİŞEHİR’E BAKARAK GÖREBİLİRİZ.