Sivas mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan pancar sarması, lezzeti ve yapım kolaylığı ile dikkat çekiyor. İşte bu geleneksel tarifin detayları:
Malzemeler:
1 demet pancar (pazı)
1 su bardağı köftelik bulgur
½ su bardağı soğuk su (bulguru ıslatmak için)
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
1 çay kaşığı kırmızıbiber Geleneksel Lezzet pancar sarması Hazırlanışı:
Bulgur, soğuk suyla ıslatılarak 1-2 saat bekletilir.
Bulgura tuz ve un eklenerek güzelce yoğrulur.
Pancar yapraklarının sapları ayıklanır ve ya güneşte hafifçe soldurulur ya da sıcak suyla yumuşatılır.
Yumuşak yaprakların üzerine hazırlanan bulgur harcı konur ve sıkıca sarılır.
Sarılmış pancar sarmaları tencereye dizilir.
Üzerine kaynar su ve tuz eklenerek haşlanır.
Haşlama işlemi bittikten sonra sarmalar soğuk suyla şoklanır ve süzülür.
Servis tabağına alınan sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
Tereyağında kızdırılmış kırmızıbiber sarmaların üzerine dökülerek servis edilir. Evelik yaprakları ile de benzer şekilde sarma yapılabilir. Evelik, doğadan toplanabileceği gibi, mevsiminde pazar yerlerinde de bulunabilir.
Bu sağlıklı ve lezzetli tarif, Sivas’ın yöresel mutfak kültürünü yansıtıyor ve sofralara renk katıyor. Afiyet olsun!
Melih Gezegen
1 demet pancar (pazı)
1 su bardağı köftelik bulgur
½ su bardağı soğuk su (bulguru ıslatmak için)
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
1 çay kaşığı kırmızıbiber Geleneksel Lezzet pancar sarması Hazırlanışı:
Bulgur, soğuk suyla ıslatılarak 1-2 saat bekletilir.
Bulgura tuz ve un eklenerek güzelce yoğrulur.
Pancar yapraklarının sapları ayıklanır ve ya güneşte hafifçe soldurulur ya da sıcak suyla yumuşatılır.
Yumuşak yaprakların üzerine hazırlanan bulgur harcı konur ve sıkıca sarılır.
Sarılmış pancar sarmaları tencereye dizilir.
Üzerine kaynar su ve tuz eklenerek haşlanır.
Haşlama işlemi bittikten sonra sarmalar soğuk suyla şoklanır ve süzülür.
Servis tabağına alınan sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
Tereyağında kızdırılmış kırmızıbiber sarmaların üzerine dökülerek servis edilir. Evelik yaprakları ile de benzer şekilde sarma yapılabilir. Evelik, doğadan toplanabileceği gibi, mevsiminde pazar yerlerinde de bulunabilir.
Bu sağlıklı ve lezzetli tarif, Sivas’ın yöresel mutfak kültürünü yansıtıyor ve sofralara renk katıyor. Afiyet olsun!
Melih Gezegen