Sivas’ın geleneksel lezzeti şalgam dolması sivas mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Şalgam Dolması, sofraları şenlendirmeye devam ediyor. Hem şifalı hem de lezzetli bu yemeğin yapımı için gerekli malzemeler şunlardır:
8 adet orta boy şalgam
250 gr orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı salça
2 kuru soğan
10 dal maydanoz
2 yemek kaşığı pilâvlık bulgur
Yeterince su
Tuz
Kırmızıbiber Hazırlık aşamasında, pilâvlık bulgur, ince doğranmış soğan, kırmızıbiber, kıyma, salça, tuz ve su karıştırılarak iç harç hazırlanır. Daha sonra kabuğu soyulan şalgamların içi oyulur ve bu harç ile doldurulur. Tencereye dizilen dolmaların üzerine, yarısına kadar gelecek şekilde salçalı sıcak su eklenir ve pişirilir. Şalgamın faydaları saymakla bitmiyor. Sivas halkı tarafından şifalı olduğuna inanılan şalgam, çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Bunlar arasında Şalgam Çorbası, Şalgam Oturtması ve Şalgam Kavurması gibi seçenekler bulunuyor.
Sivas’ın bu geleneksel lezzetini denemek isteyenler için Şalgam Dolması, mükemmel bir başlangıç olabilir. Sağlık ve lezzet dolu bu yemeği sofranıza taşıyarak, Sivas’ın zengin mutfağının bir parçasını keşfedin.
Musa Demir
8 adet orta boy şalgam
250 gr orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı salça
2 kuru soğan
10 dal maydanoz
2 yemek kaşığı pilâvlık bulgur
Yeterince su
Tuz
Kırmızıbiber Hazırlık aşamasında, pilâvlık bulgur, ince doğranmış soğan, kırmızıbiber, kıyma, salça, tuz ve su karıştırılarak iç harç hazırlanır. Daha sonra kabuğu soyulan şalgamların içi oyulur ve bu harç ile doldurulur. Tencereye dizilen dolmaların üzerine, yarısına kadar gelecek şekilde salçalı sıcak su eklenir ve pişirilir. Şalgamın faydaları saymakla bitmiyor. Sivas halkı tarafından şifalı olduğuna inanılan şalgam, çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Bunlar arasında Şalgam Çorbası, Şalgam Oturtması ve Şalgam Kavurması gibi seçenekler bulunuyor.
Musa Demir