Sivas’ın farklı lezzetlerinden olan ve etli ekmek Sivas’ındır dedirten etli ekmek lezzetinin sırrı dana etinin kaburgasından yapılması ve baharat kullanılmamasıdır. Domates ile yoğrulan ete atılan tuz yeterlidir ve çıtır çıtır pideyle bütünleşen Sivas eti artık etli ekmek olarak tüketilmeye hazırdır.
Ama Sivaslılar sadece eti hamurla buluşturmaz. Hamuru çökelek ile de buluşturarak bambaşka bir lezzet oluşturmasını bilmiştir. Özellikle Pazar günleri pidecilerin en yoğun olduğu günlerdir ki, etli ekmek yapımı ile başa baş giden Sivas çökeleklisi baltacıdır.
Çökelek içine maydanoz, yeşil soğan, tereyağ ve yumurta konulur ve harmanlanır. İsteğe göre çökelik içine küf peyniri de konulur. Harmanlanan çökelek artık fırında Sivas pide ustalarının maharetli ellerine teslim edilir.
5 lahmacuna bedel
Sivas etli ekmeği tam 5 lahmacuna bedel. Ülkemizde lahmacun fiyatı ortalama 250 TL olurken, Sivas etli ekmeği ise malzemeleriyle birlikte 75 TL’ye maloluyor. Bununla birlikte Sivas Çökeleklisi ise tanesi 60 TL’ye geliyor. Fiyatların da son derece uygun olduğu Sivas etli pidesinin ve çökeleklisinin Sivaslılar tarafından bolca tercih edilmesi, fiyatlarının uygunluğu ve dayanılmaz lezzetinden kaynaklanıyor.
Bahar Hızar