Uzun yıllar süren restorasyonun ardından tüm muhteşemliği ile tekrar ziyaretçilerini mayıs ayından itibaren ağırlamaya başlayan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası için vakıf kurulacak.
UNESCO tarafından Türkiye'de koruma altına alınan ilk eser olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, tarihinin en kapsamlı restorasyonunun ardından ibadete ve ziyarete açılırken, her gün yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Konu hakkında açıklamada bulunan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, "Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasının Kadıoğlu firmasından devir teslim ve kabul işlemi ile beraber, gerek Genel Müdürlüğümüz kabul komisyonu ile, bilim kurulu üyeleri ve restorasyon sürecinde görev yapan personelle bir araya geldik. Aynı zamanda Divriği Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve İlçe Müftüsü ile kurulacak olan Vakıf çalışmaları ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk" dedi.
Kurulacak olan Vakfın ismi konusunda görüş alışverşlerinin yapıldığını, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Vakfı da olabileceği, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Yaşatma Geliştirme Vakfı gibi isimlerle de olabileceğini ifade eden Cemal Karaca, "Önemli olan, ecdadımızın bize kazandırdığı ve bizim de gelecek nesillere aktarma gayreti içinde olduğumuz bu görevde Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası için Vakıf aracılığıyla hizmetler yapmak, rahat işler yapabilmek olacak" ifadelerini kullandı.
TUVALETLER VE SATIŞ REYONLARI
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı ziyaret edenler için hizmetler yönünde çalışmalarını artırdıklarını, tuvalet ve hediyelik eşya satış reyonlarının hizmete gireceği müjdesini veren Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Karaca, kurulacak olan Vakıf ile birlikte bu ve buna benzer hizmetlerin hızlılık kazanacağına dikkat çekti.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na nazır alanda kafe, lokanta gibi hizmet veren mekanların da yer alacağına dikakt çeken Cemal Karaca, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na yaraşır hizmetlerin artık artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.
Sivas'ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçuklular'a bağlı Mengücekli Beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın dünyada başka bir benzeri bulunmuyor. "Anadolu'nun El Hamrası" olarak da bilinen cami, UNESCO tarafından Türkiye'de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, aradan geçen yaklaşık 800 yıla rağmen heybetini korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin bezeme ile kendine hayran bırakıyor. Evliya Çelebi'nin, "Methinde diller kısır, kalem kırıktır" sözleriyle anlattığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Mayıs ayında ibadete ve ziyarete açılmıştı.