Son yıllarda Sivas’ta balcılık üretimi oldukça büyük artış gösterdi. İlk olarak bu işlere hobi olarak girişen birçok kişi balcılığın ekmeklerini yemeye başladı. Özellikle Sivas dışından gelen balcıların bu işte sektör olmasının Sivaslıları da etkilemesinin yanısıra, Sivas Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü’nün de balcılık konusunda eğitimi Sivas’ta balcılığın yaygınlaşmasında etkili oldu.
Bal üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Sivas, organik bal ve arı ürünleri ile de söz sahibi olma yönünde iddiasını sürdürüyor. Koloni sayısı ve bal üretimi bakımından Türkiye genelinde üçüncü, Arıcılık işletme sayısı bakımından Türkiye’de ikinci olan Sivas, zengin nektar kaynaklarına sahip olması da arıcıların yüzünü güldürüyor. 300 bine yakın arılı kovan ile kovan sayısı bakımından da Türkiye’de 7’nci sırada bulunan Sivas’ta, 3 bin 500 arıcılıkla ilgilenen üretici toplamda 7 bin kilogram bal üretimi her sene beklenen rakam oluyor.
TÜİK VERİLERİ DE GÖSTERDİ
Sivas’ta balcılığın oldukça yaygınlaştığı gözlenirken, TÜİK verileri de bu durumu tescilledi. 2023 yılına göre yüzde 54 artışın olduğu belirtilirken, en fazla verim alan iller arasında Sivas 4’ncü sırada yer alıyor. En fazla bal üretiminde de Sivas 4’üncü sırada yer alırken, Bal işletmeciliğinde ise Sivas 2’nci sırada bulunuyor.
KALİTELİ BAL
Sivas balının son derece kaliteli olduğunu belirten bal üreticisi Yüksel Aslan, Sivas’ın bal üretimine çok elverişli bir coğrafyası olduğunu belirterek, “Çevre illerinde dışında özellikle Güneydoğu bölgesinden çok arıcı geliyor. Gerek faunası gerekse bitki florası bakımından çok elverişli olan Sivas arı üreticilerinin mekanı durumunda” dedi.
Bu işe ilk olarak fobi olarak başladığını ama zamanla üretimin keyfini ve ticari kazancı nedeniyle önem vermeye başladığını belirterek, “Verilen teşvikler ve eğitimler Sivas’ta balcılığı ön sıralara taşıyor. Her bakımdan önemli olan arıcılıkta Sivas’ın daha önemli noktalara geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Gülşah Akkaş Yaman