Sivas’ta kış aylarında artan soğuk algınlığı vb. kış hastalıkları sonrası vatandaşlar iyileşmek için ilaç kullanımından önce doğal formüllere başvuruyor. Sivas halde dededen beri perakende sebze satışı yapan Ferhat Çobanoğlu Sivas’ta yetişen kara turp karışımının faydalarından bahsetti.
Uzun yıllardır sebzecilik yapan ve bütün sebzelerin faydalarını usta bir şekilde bilen Çobanoğlu babaanne tarifi olan kara turp tarifinin kış aylarında vatandaşın büyük dostu olduğunu söyledi.
Kara turp, bal, zencefil ve zerdeçal ile harmanlaşan karışım başta KOAH hastaları olmak üzere kış aylarının soğuk havalarına karşı dirençsiz olan vatandaşlar için büyük fayda sağlayan bir formül.
Sebze satıcısı Ferhat Çobanoğlu Sivas kara turpunun tarifinin öneminden bahsederek ‘’1968’den beri Sivas perakende sebze halinde dede, baba ve ben olarak ticaretimizi yürütüyoruz. Şu anda artan hava değişiminden dolayı soğuk algınlığı yaşayan vatandaşımız bir hayli fazla. Havaların bu ani değişimlerinden dolayı virüsler de şaşırdı halkımız da şaşırdı ne yapacağını bilmiyor. İnsanlar kendi ilaçlara başvuruyor ve ya şu anda gidiyorsun acile doktora antibiyotik verip gönderiyolar. Bizde bunun çaresi var ama bizim halkımız ne yapıyor? Bir gün uygulayayım ertesi gün düzeleyim diyor ama öyle bir şey yok tamamen düzelene kadar tüketecekleri ürün siyah turptur. Her derde deva İnternetten de araştırılabilir, ansiklopedilerde de mevcut bir konudur yani Sivas’ın soğuklarına karşı çözüm siyah turp tüketmek. Bu benim çocukken babaannemden öğrendiğim bir tarif babaannemden doksan sekiz yaşında öldü, doksan sekiz yaşına kadar da elli ayaklı kadındı. Yemeğini vs. her şeyi kendisi yapan bir insandı babaannem hep bize bunu öğretti. Kara turp nedir bu tarifimiz Güzel bir orta boy kara turpu alıyoruz, içini oyuyoruz, su bardağının üstüne koyuyoruz, turpun altını küçük bir toplu iğneyle altından deliyoruz, deldikten sonra turpun içine balı koyuyoruz çay kaşığının yarısı kadar zencefil bir o kadar da zerdeçalı döküyoruz üstüne de balı koyuyoruz. Balı koyduktan sonra sabaha kadar bardağın içine akmasını bekleyip sabah olduğunda o suyu içiyoruz. Çocuklar içinde artık biraz kokusu ağır olduğu için çocuklara da göstermeden şurup diye yedirilebilir, içirilebilir yani bu karışımı bir hafta on gün boyunca yapıyoruz. Öksürüğü kesiyor, boğazdaki kaşıntıyı kesiyor, KOAH hastaları için tamamen bir derman olan bir karışım. KOAH hastalığı özellikle. Sivas'tan Balıkesir Edremit'e bayağı bir kara turp gönderiyorum ben. Çünkü Balıkesir’in oksijeni potansiyeli olduğu için Sivaslılar da orada çoğunluk her sene en az bir tona yakın kara turp gönderiyorum ben. Sivas'ın turpu özellikle. Sivas Kara turpu çok iyi, çok özel artık bizim Sivas'ın toprağından mı, suyundan mı, taşından mı Sivas'ın kara turpu acı oluyor’’ şeklinde konuştu.
Eylül'de başlar ocak ayına kadar, yani havalar don olana kadar söküm yapılır. Yani özellikle Bizim Sivas kara turpu çok önemli. Sivas Kara Turpunu baharatlı diye satıyoruz bir burada, onun da sebebi acı olması ama tamamen şifa deposu bir ürün. Halkımıza söylüyorum, rica ediyorum bu karışım bir iki gün kullanılacak bir karışım değil. Bir gün yaptık, iki gün yaptık, geçmedi diye bırakılmayacak. Yani bu kara turp tamamen kötü olana kadar en az bir hafta aynı ürünleri her gün içine koyup sabaha kadar akıtarak içilmeye devam edecek. Ürünün vücuda fayda etmesi için en az bir hafta tüketilmesi gerekmektedir’’ dedi.
Gülşah Akkaş Yaman
Uzun yıllardır sebzecilik yapan ve bütün sebzelerin faydalarını usta bir şekilde bilen Çobanoğlu babaanne tarifi olan kara turp tarifinin kış aylarında vatandaşın büyük dostu olduğunu söyledi.
Kara turp, bal, zencefil ve zerdeçal ile harmanlaşan karışım başta KOAH hastaları olmak üzere kış aylarının soğuk havalarına karşı dirençsiz olan vatandaşlar için büyük fayda sağlayan bir formül.
Sebze satıcısı Ferhat Çobanoğlu Sivas kara turpunun tarifinin öneminden bahsederek ‘’1968’den beri Sivas perakende sebze halinde dede, baba ve ben olarak ticaretimizi yürütüyoruz. Şu anda artan hava değişiminden dolayı soğuk algınlığı yaşayan vatandaşımız bir hayli fazla. Havaların bu ani değişimlerinden dolayı virüsler de şaşırdı halkımız da şaşırdı ne yapacağını bilmiyor. İnsanlar kendi ilaçlara başvuruyor ve ya şu anda gidiyorsun acile doktora antibiyotik verip gönderiyolar. Bizde bunun çaresi var ama bizim halkımız ne yapıyor? Bir gün uygulayayım ertesi gün düzeleyim diyor ama öyle bir şey yok tamamen düzelene kadar tüketecekleri ürün siyah turptur. Her derde deva İnternetten de araştırılabilir, ansiklopedilerde de mevcut bir konudur yani Sivas’ın soğuklarına karşı çözüm siyah turp tüketmek. Bu benim çocukken babaannemden öğrendiğim bir tarif babaannemden doksan sekiz yaşında öldü, doksan sekiz yaşına kadar da elli ayaklı kadındı. Yemeğini vs. her şeyi kendisi yapan bir insandı babaannem hep bize bunu öğretti. Kara turp nedir bu tarifimiz Güzel bir orta boy kara turpu alıyoruz, içini oyuyoruz, su bardağının üstüne koyuyoruz, turpun altını küçük bir toplu iğneyle altından deliyoruz, deldikten sonra turpun içine balı koyuyoruz çay kaşığının yarısı kadar zencefil bir o kadar da zerdeçalı döküyoruz üstüne de balı koyuyoruz. Balı koyduktan sonra sabaha kadar bardağın içine akmasını bekleyip sabah olduğunda o suyu içiyoruz. Çocuklar içinde artık biraz kokusu ağır olduğu için çocuklara da göstermeden şurup diye yedirilebilir, içirilebilir yani bu karışımı bir hafta on gün boyunca yapıyoruz. Öksürüğü kesiyor, boğazdaki kaşıntıyı kesiyor, KOAH hastaları için tamamen bir derman olan bir karışım. KOAH hastalığı özellikle. Sivas'tan Balıkesir Edremit'e bayağı bir kara turp gönderiyorum ben. Çünkü Balıkesir’in oksijeni potansiyeli olduğu için Sivaslılar da orada çoğunluk her sene en az bir tona yakın kara turp gönderiyorum ben. Sivas'ın turpu özellikle. Sivas Kara turpu çok iyi, çok özel artık bizim Sivas'ın toprağından mı, suyundan mı, taşından mı Sivas'ın kara turpu acı oluyor’’ şeklinde konuştu.
Kara Turp karışımı ne kadar süre tüketilmeli?
Eylül'de başlar ocak ayına kadar, yani havalar don olana kadar söküm yapılır. Yani özellikle Bizim Sivas kara turpu çok önemli. Sivas Kara Turpunu baharatlı diye satıyoruz bir burada, onun da sebebi acı olması ama tamamen şifa deposu bir ürün. Halkımıza söylüyorum, rica ediyorum bu karışım bir iki gün kullanılacak bir karışım değil. Bir gün yaptık, iki gün yaptık, geçmedi diye bırakılmayacak. Yani bu kara turp tamamen kötü olana kadar en az bir hafta aynı ürünleri her gün içine koyup sabaha kadar akıtarak içilmeye devam edecek. Ürünün vücuda fayda etmesi için en az bir hafta tüketilmesi gerekmektedir’’ dedi.Gülşah Akkaş Yaman