1200’lü yıllarda fen, tıp, uzay bilimleri ve sosyal bilimler alanında medreselerde yapılan çalışmaların Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyetin de ilk dönemlerinde Nuri Demirağ tarafından uçak sanayi ile taçlandığı Sivas’ta Bilim ve Teknoloji Üniversitesine altyapısı hazır öğrenci kazandırılması amacıyla Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi kazandırılması isteniyor.
Orta Çağ’da Gök Medrese’de gök bilimleri konusunda eğitimlerin verildiği Sivas’ta, Nuri Demirağ’ın ise Türkiye’de ilk uçak fabrikalarından birini kurduğu ve ilk yerli paraşüt üretimini gerçekleştirdiği biliniyor. Nuri Demirağ’ın ayrıca İstanbul Yeşilköy’de ve memleketi Divriği’de de Gök Okulu açtığı, 300’e yakın ise pilot yetiştirerek havacılık sektörüne kazandırdığı ifade ediliyor.
Hem havacılık hem de uzay alanında Sivas’a çok farklı kabiliyetler kazandıracak olan, ulusal ve uluslararası havacılık standartlarını bilen, teorik, teknik ve uygulama bilgisine sahip öğrencilerin yetişeceği Nuri Demirağ Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi’nin, sektörle entegre bir hale getirmeye de vesile olacağı düşünülüyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmek adına lisenin işlevsel bir görev üstleneceği ifade edilirken, özellikle uçak, helikopter, drone ve füze gibi araçların ve uzay bilimlerinin Sivas’ta Nuri Demirağ’ın evlatlarına öğretilmesi isteniyor.
Ankara ve Kayseri gibi bazı illerde de bulunan Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesinin ilimize kazandırılması için AK Parti Grup Başkanı Sivas Milletvekili Abdullah Güler, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Hemşehrimiz Bilal Macit, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ve Sivaslı bürokratların da aktif rol alması bekleniyor.
Musa Demir