Sivas’ta 7 Haziran Cuma günü Müjgan Üçer Sempozyumu düzenlenecek. Halkbilim araştırmacısı, eczacı, yazar Müjgan Üçer Sivas’ta 2 farklı salonda düzenlenecek olan sempozyumla anlatılacak. Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde açılış programı ile başlayacak olan Sempozyum birinci salonu Ticaret ve Sanayi Odası Sedat Veyis Örnek Salonu’nda 5 oturumda gerçekleşecek. İkincisi ise Ticaret ve Sanayi Odası Kutlu Özen Salonu’nda yapılacak.
Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan program saat 09.30’da açılışla başlayacak. Daha sonra saat 11.00’de Oturum Başkanlığını Ahmet Necip Günaydın’ın yaptığı açılış sempozyumunda Hayrettin İvgin ‘45 Yıl Önce Müjgân Üçer İle Tanışmamıza Halk Bilimi Vesile Oldu’ konusunu, Haluk Çağdaş Halkbilim ‘Abidesi Müjgân Üçer’ ve Mehmet Şarkışla “Müjgân Üçer’in Sık Kullandığı Bilgi Emanettir Sözü Üzerine Bir Analiz” konularına değinecekler.
Açılış ardından Ticaret ve Sanayi Odası Sedat Veyis Örnek Salonu’nda saat 13.30’da sempozyum oturumları gerçekleşecek. 1.Oturumda Oturum Başkanı Hayrettin İvgin olacak. N. Yücel Mutlu “Bilge Hâtun” Müjgan Üçer’in Kitapları ve Makaleleri, Prof Dr. İsmet Çetin Müjgân Üçer Ve Sivas Mânileri, M. Erman Aslanoğlu Sivas Folkloru Dergisi Çevresinde Oluşan İbrahim Aslanoğlu Ekolü Ve Müjgân Üçer, Arzu Aygen Müjgân Üçer’in “Anamın Aşı Tandırın Başı – Sivas Mutfağı” Kitabıyla Mutfak Kültürümüze Katkıları’nı anlatacak.
2.Oturumda ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Pervin Ergun olurken, Dr. Doğan Kaya "Müjgân Üçer'in İki Şaire Ait İki Kitabı", Dr. Birsen Akpınar Eşik, Beşik, Keşik Bağlamında Müjgân Üçer’in Hayat Ufku’nu, Dr. Ögr. Üyesi Şule Gümüş Müjgân Üçer’in “Beşik Eşik Keşik” Adlı Çalışmasından Hareketle Sivas’ta Geçiş Dönemleriyle İlgili Halk İnanışları’nı, Gonca Tokuz Beşik Eşik Keşik 20. Yüzyılda Sivas’ta Geçiş Dönemleri’ni anlatacaklar.
3.Oturum ise Başkanı Prof Dr. İsmet Çetin tarafından olacak. Prof. Dr. Pervin Ergun Müjgân Üçer’in Çalışmalarında Geyikle İlgili İnanç Ve Uygulamaların Mitolojik Kökleri, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz Şehir Monografisi Bağlamında Müjgân Üçer’in Çalışmaları Ve Aidiyet Kültürü, Dr. Yaşar Kalafat Beşikten Mitolojiye Sivas Halk İnançlarını dillendirecekler.
4.Oturumda Prof. Dr. Mehmet Yılmaz başkanlığında olacak. Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları Küresel Kültürün Milli Kültürümüzü Aşındırıp Yozlaştırmasına Direnen Aydın: Müjgân Üçer, İbrahim Yasak Müjgân Üçer’in Yazdığı Makale Ve Kitaplardan Yapılan Atıflar Üzerine Bir Değerlendirme ve Ahmet Necip Günaydın ise ‘Benim Gözümle Müjgân Üçer Ve Milli Mücadelede Sivas Konulu Yazıları’ konularına değinecekler.
Bu salonun 5.Oturumunda ise Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları başkanlık yapacak. Doç. Dr. Atiye Nazlı Sivas’ın Gül Hazineleri, Seniha Yalçın Kültür Bahçemizin Yorulmaz Emekdarı: Müjgân Üçer, Fatma Pekşen Müjgân Üçer İle Çalışmak, İlyas Ege Büyük İnsanların İdealleri De Büyük Olur konularını işleyecekler.
Değerlendirme oturumu ise Prof. Dr. Pervin Ergun, Dr. Yaşar Kalafat ve N. Yücel Mutlu tarafından yapılacak.
Diğer çalışma ise İkincisi ise Ticaret ve Sanayi Odası Kutlu Özen Salonu’nda yapılacak. 1.Oturum yine diğer salondaki saatle başlayacak. Oturum Başkanı Prof. Dr.Âdem Ceyhan olacak. Prof. Dr. Ali Birinci Müjgân Üçer’i Tanımak, Prof. Dr. Nesrin Karaca Sivas’ın Engin Kültürel Zenginliğinin İzinde Bellek İnşacılarından İki Değer: Müjgân Üçer Ve Hayat Ağacı, Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu Müjgân Üçer’in Sivas’taki Tarihi Eserlerin Sanatsal Ve İşlevsel Özellikleriyle İlgili Değerlendirmeleri, Necdet Kurt Gerçek On Beşli Ağıtı konusunu ifade edecekler.
2.Oturum Başkanı Salih Şahin olacak. Doç. Dr. Nursel Uyanıker- Beyza Atan Müjgân Üçer’in Sivas Halk Mutfağı Çalışmalarındaki Tören Yemeklerinin Gastronomi Açısından Değerlendirilmesi, Dr. Serhat Sabri Yılmaz Müjgân Üçer’in Sivas Yemek Kültürü İle İlgili Çalışmaları, Dr. Sait Sayar Müjgân Üçer’in Anamın Aşı Tandırın Başı Adlı Kitabında Şarkışla Mutfağı olacak.
3.Oturum Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu yapacak. Salih Şahin Müjgân Üçer’in Atalar Sözü Yerde Kalmaz Kitabı Ve Yayın Süreci Üzerine Düşünceler, Doç. Dr. Uğur Başaran Sivas Atasözlerinde Kadının Toplumsal Konumu, Tekin Şener Müjgân Üçer’e Armağan” Kitabı Etrafında Müjgân Üçer’in Entelektüel Ve Sosyal Karakteri konusunu işleyecekler.
4.ve son oturumda ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Nesrin Karaca olacak. Prof. Dr.Âdem Ceyhan Şerife Ceyhan’dan Derlenen Halk Edebiyatı Ürünleriyle Müjgân Üçer’in Derlemeleri Arasında Bir Mukayese, Hüseyin Cılga Müjgân Üçer’in Derlediği Divriği Fıkralarıyla Kangal Fıkralarının Benzerlikleri, Ahper Nuri Delican ise Müjgân Üçer’in Halk Bilimine Katkılarının Görsel Açıdan İncelenmesi’ni anlatacak.
Toplam 9 oturumdan oluşacak sempozyuma Sivaslıların ve akademisyenlerin ilgi göstermesi bekleniyor.
MÜJGAN ÜÇER
Halkbilim araştırmacısı, eczacı. 27 Ekim 1940 Sivas doğumlu. Babasının memur olması nedeniyle ilköğrenimini Eskişehir’de, ortaöğrenimini Adapazarı’nda yaptı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi (1963) mezunudur. 1963-69 yılları arasında DDY Sivas 4. İşletme Müdürlüğü Eczanesinde sorumlu müdür olarak çalıştı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1981-97 yılları arasında Tıp tarihi öğretim görevliliği yaptı. Eczacılık mesleğini 1969 yılından itibaren Sivas’taki eczanesinde sürdürdü. Öğrencilik yıllarından başlayarak Sivas yöresinin zengin folklor birikimini araştırarak tanıtma çalışmaları yaptı. Sivas’la ilgili olarak, ulusal ve uluslararası Türkoloji, Türk tıp ve eczacılık tarihi, Türk halk edebiyatı ve halk kültürü konulu kongre ve sempozyumlarda otuzdan fazla bildiri sundu. Aynı alanlarla ilgili olarak konferanslar verdi.
Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu'ndan alınan kararla Türk Halk Bilimi alanındaki hizmetlerinden dolayı Müjgân Üçer'e 10 Nisan 2013 Çarşamba günü Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle Fahri Doktoralık unvanı verildi.
Sivas halkı ağzından 7000 üzerinde sözlü kültür ürünlerini toplamış ve bu malzemeyi Atalar Sözü Yerde Kalmaz kitabıyla yayımlamıştır. Halk inanışları, efsaneleri, Sivas yöresindeki sözlü gelenek ve Sivas halk mutfağı, Sivas etnografyası (maddî kültür) üzerinde çalışmalar yapmış, Sivas mutfak kültürü üzerinde, Sivas Halk Mutfağı, Sivaslı iki şair, Mesut Hocaoğlu ve Feyzullah Demiray ile ilgili kitaplarını yayımlamıştır. Bu kitaplarını, Anamın Aşı Tandırın Başı Sivas Mutfağı, Divriği’de Mutfak Kültürü ve Göldağının Güldestesi Arapgir ile Mâni Benim Ezberim Sivas Çevresinden Mâniler kitapları takip etmiştir. Halen, Beşik Eşik Keşik (Sivas’ta Doğum, Evlenme ve Ölüm Gelenekleri) ile mevcudu kalmayan Atalar Sözü ve Divriği Mutfak Kültürü kitaplarının genişletilmiş 2. baskıları, Sivas ünlüleri, gelenek göreneklerimiz ve halk inanışları üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Müjgân Üçer’in makaleleri; Sivas Folkloru, Sivas/Cumhuriyet Üniversitesi Dergisi, Türk Folkloru, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Kültürü, Milli Kültür, Atayurt'tan Anayurt'a, Kültür ve Sanat, Revak, Erciyes, Erdem, Bilge, Eflatun, Tarla, Halay, Arkitekt, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Sivas Kültür Sanat, Kızılırmak, Folklor Araştırmaları, Tıp Tarihi Araştırmaları ve Hayat Ağacı dergileri ve yıllıklarda yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir. Müjgân Üçer, 1993 Yılında, Folklor Araştırma Kurumu'nca, İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet ödülünü almış, 1997 yılında Sivas turizmine ve halk kültürüne yapmış olduğu katkılar nedeniyle, Sivas Valiliği ve Sivas Turizmini ve Kültürünü Geliştirme ve Yaşatma Derneği tarafından da ödüllendirilmiştir. Sivas Hizmet Vakfı, Türk Folklor Araştırma Kurumu ve Türk Tıp Tarihi Kurumu üyesidir. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL), Danışma Kurulu üyesi ve Sivas il temsilcisidir.
Gülşah Akkaş Yaman