Tokat Sulusaray'da dün gece başlayan ve akşam da devam eden depremlerin etkisi Sivas'ta hissedilirken, gündem başlığı her yaşanan felaketle birlikte tekrar değişti. Şimdi gündem deprem ve herkesin sorduğu soru şu: Sivas olası bir depreme hazır mı?
1999 büyük İstanbul depremi ardından değiştirilen deprem yönetmeliği ile binalarda uyulması gereken kurallar değiştirilmiş ve 8 şiddetinde olabilecek depreme dayanıklı binaların yapımı bu yjıllar itibariyle başlatılmıştı. Aradan geçen 25 yılın ardından Türkiye'de yapılaşmalarda büyük gelişmeler yaşandı, imar alanlar büyüdü, bina sayısı misliyle arttı. Tüm bu gelişmelerle birlikte 2023'te yaşanan ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş depremleri ile birlikte binaların ne kadar sağlam olduğu sorusu tekrar gündeme gelmişti.
Ve Kahramanmaraş depreminin ardından dün itibariyle Tokat depremi deprem ve etkilerine yönelik soruları bir daha gündeme taşıdı. Zira deprem kuşağının tam ortasında yer alan Sivas, her büyük deprem ve artçıları kadar deprem sarsıntılarını hissedebiliyor. Sivaslılar haklı olarak yetkililere şu soruyu yöneltiyor: Sivas olası bir depreme hazır mı?
SORULAR SORULAR İÇİNDE!
Sivaslıları sorduğu ve merak ettiği cevaplar özellikle görevi daha yeni teslim almış olan Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun'dan bekleniyor. Çünkü; geçen sene yaşanan depremle birlikte yönetimden beklediği cevapların şu anda merkezinde. Ve bizler de bu anlamda Başkan Adem Uzun'dan belediyemizi de ilgilendiren işte şu sorulara cevap bekliyoruz:
Bu zamana kadar açılan imar alanları imara ne kadar uygun?
Tarım arazileri imara açıldı mı? Açıldı ise bu uygulama ne kadar doğru?
İmarda izlenecek olan stratejiler neler? Bu konuda deprem bize ders verdi mi?
Dikey değil, yatay mimaride ne kadar yatay olunacak?
Zemini son derece kötü olan, alüvyon yataklara ev yapma inadı devam edecek mi?
Bu alanlarda yapılacak olan bina kat sayısı yine 5 mi, 10 mu, 15 mi olacak? Yoksa bu alanlara bina yapımına izin verilmeyecek mi?
Eski binaların kontrolleri zorunlu olacak mı?
Kentsel dönüşümde hızlılık olacak mı?
Kapsam genişletilecek mi?
Buralara yapılacak olan konutların da mimari yapısının yatay olmasına dikkat edilecek mi?
Deprem yönetmeliğine uygunluğun denetiminde artık çok ama çok sert denetimlerin yapılması için önemli bir adım atılacak mı?
Acil Toplanma Merkezleri'nde gerçekçi bir yaklaşım sergilenecek mi?
Sivas’ta deprem gibi büyük felaketlerin yaşanması olasılığı göz önüne alınarak AFAD ekiplerinin en başta can güvenliklerinin sağlanması için ne gibi çalışmalar yapılacak? Zira, kurtarma ekiplerinin canlarının güvenliği önemli, yoksa diğer canları nasıl kurtaracaklar? Örnek olarak: İtfaiye ekipleri için yapılacak olan lojmanlar bu noktada çok önemli. Sivas çok güzel bir itfaiye merkezine kavuştu ama bence çok önemli bir noktayı kaçırdık. Bu itfaiye merkezinin etrafında itfaiye çalışanları için sağlam lojmanlar inşa edilemez mi? Ve diğer ekipler için de aynı sorun bence gündemde olmalı. Çünkü, canımızı kurtaracak olan ekiplerin canlarının güvende olması ve işyerlerine yakın olmaları şart. Ve daha bir sürü sorular var, cevap bekleyen. Tedavi için sorunların tesbiti şart değil mi?
SİVAS'TA DEPREM TARİHİ
Geçmişten günümüze Sivas ilinde çeşitli depremler meydana gelmiştir. Sivas ilinin merkez ilçeleri deprem riski bakımından düşük grupta yer almaktadır. Ancak Sivas, yüzölçümü olarak en büyük illerimiz arasında yer almaktadır. Bu nedenle şehrin çevre ilçelerinde deprem riski yüksek olan bölgeler bulunmaktadır. Son 100 yıl içerisinde Sivas ilinde yaşanan en büyük depremler söz konusu olduğunda akla ilk gelen deprem, 1939 yılında yaşanan Erzincan merkezli depremdir. İç Anadolu Bölgesinin bazı illerinde ve Doğu Anadolu’da şiddetli bir şekilde hissedilen ve can kayıplarına neden olan Erzincan depremi, Sivas ilinde de çeşitli kayıplara neden olmuştur. Özellikle çevre ilçelerde yüksek oranda olumsuzluklar yaşanmıştır.
Yıllar önce Erzincan merkezli yaşanan deprem olayından sonra yüksek oranı bir deprem yaşanmamıştır. Her ne kadar yüksek büyüklükte bir deprem yaşanmasa da halkın korkuya kapılmasını sağlayan küçük depremler yaşanmıştır. Sivas ilinde yaşanan küçük depremler arasında dikkat çekici olan depremlerden biri 2016 yılında yaşanan Sivas ve Erzincan merkezli depremdir. Depremin büyüklüğü 4.0 olarak kayda geçmiştir. Bu depremin ardından 2020 yılında da Sivas’ın çevre ilçelerinde 3.7 büyüklüğünde hissedilen bir deprem yaşanmıştır. Son olarak Elazığ ve Malatya merkezli yaşanan büyük depremden de Sivas ilinin bazı ilçeleri yoğun olarak etkilenmiştir.
Hatice Kurt
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 19 Nisan 2024 - 10:26
Şimdi yine soruluyor: Sivas depreme ne kadar hazır?
Tokat Sulusaray merkezli deprem ile birlikte aylardır dile getirilen "Sivas depreme hazır mı?" sorusu daha baskın olarak soruluyor. Cevap beklenen sorular ise haberimiz detaylarında...
ÖZEL HABER
19 Nisan 2024 - 10:26