Ülkemizde en büyük sorunların başında olan ve her gün gündemde yerini tutan Kadına Şiddet konusunda Bizim Sivas'a açıklamalarda bulunan Psikolog ve Aile Danışmanı Nuriye Laçiner, Kadına yönelik şiddetin tanımını yapmadan önce şiddeti anlamak faydalı olacaktır" dedi.
Şiddetin; bireyin fiziksel gücü ya da bir tür baskıyı kendisine, bir başkasına, bir gruba ya da topluluğa karşı yöneltmesi sonucu yaralanma, ölüm, psikolojik zarar, yoksunluk ya da gelişimin engellenmesi durumunu veya bunların ihtimalini ortaya çıkaran bir eylem olduğunu ifade eden Nuriye Laçiner, "Bu tanım sadece fiziksel değil, tehdit ve korkutma gibi eylemleri de bünyesinde barındırdığı gibi, şiddetin sonuçlarının sadece fiziksel olmadığını da söyler.
Bu tanımla uyumlu olarak şiddet eylemi türlerine göre fiziksel, cinsel, psikolojik ve yoksun bırakma ya da ihmal etme şeklinde dört kategoriye ayrılır. Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi kadına yönelik şiddeti “ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” şeklinde tanımlar.Günümüzde çalışan kadın nüfusunun artması ile birlikte bu tanıma ‘kadını ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakmak’ ta dahil edilmektedir." ifadelerini kullandı.
Psikolog ve Aile Danışmanı Nuriye Laçiner, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"Şiddete uğrayan kadınlarda gelişen psikolojik problemleri bakacak olursak şunları söyleyebiliriz: travma sonrası stres bozukluğu ( TSSB) , akut stres bozukluğu , anksiyete , korku , madde ve alkol bağımlılığı Olabilir.
Bu kadınların yaşadıkları şiddetle ilgili olarak olay anı, olayda kullanılan eşyalar, şiddeti uygulayan kişinin cinsiyeti, gibi şeyler kişide travma tetikleyici olabilir. bu gibi durumlarda kişi kaygılanır dünyaya insanlara ve durumlara güvensiz yaklaşır. Denetimi artırır. daha kaygılı ve daha korkulu tepkiler verir. Peki bu durumda kişi bu durumlarda nerelerden yardım alabilir ?
Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı Alo 183 ,
ALO 155 Polis İmdat,
ALO 156 Jandarma İmdat,
112 ACİL, bu hatları arayabilirler. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde veya Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğünde, Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezlerinde ücretsiz olarak danışmanlık, rehberlik,yönlendirme hizmetleri alabilirler.
ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin etkin olması için izleme yapan birimlerdir. ŞÖNİMlere başvurabilir ve destek alabilirler . Bunun yanında yardım kuruluşları ve bulundukları il ve ilçelerde bulunan ücretsiz psikolojik desteklerden faydalanabilirler.
Bu kadınların psikolojik destek almasız zaruridir. Göz ardı edilmemeli ve psikolojik desteği muhakkkak almalıdırlar."
Gülşah Akkaş Yaman