Zübeyde DARENDELİ Sivas âşıklar ozanlar diyarıdır; destanlaşan türkülerin sazın sözün söylendiği havası sert insanı mert olan bir Yiğido şehridir. Sivas köftesini tatmayan kalmamıştır. Et ve tuzdan ibarettir içinde başka hiçbir katkı maddesi de yoktur. Başka yerde yeseniz de Sivas il sınırlarındaki kadar lezzet vermez. Geçtiğimiz günlerde Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Sivas köftesinden sonra Sivas katmerini, peskutan çorbasını ve pezik turşusunu patentlemek için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduğunu bildirmişti. Sivas´ta kendini bu mesleğe adamış 45 yıllık fırıncı ustası Veysel Doğan patent başvurusunun sevindirici olduğunu ifade ederek geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi. Veysel Doğan, şunları söyledi: "45 yıldır fırıncılık mesleği ile iç içeyim. Biz bu işe başladığımızda Sivas´ta iki üç tane fırın vardı şimdi ise yaklaşık 300 tane fırın var. Katmerin de tescillenmesi için çalışmaların başlaması bizi memnun etti ama geç kalınmış bir karar çünkü Türkiye genelinde bu işi yapan tek memleket olarak biz varız diyebiliriz. Çünkü aynı tarzda yapan yer çok az. Antep´te falan yapılıyor ama çok farklı bir tat farklı bir lezzet. Biz sabah saat 05.00´ten itibaren katmerin üretimine başlıyor akşam 20.00´a kadar devam ediyoruz ve memleketin her bir tarafına dağılıyor hatta Türkiye´nin dört bir yanına gidiyor. Özellikle İstanbul ve diğer memleketlere gidiyor bunun içinde sadece tuz yağ hamur olduğu için katkı maddesi kullanmadığımızdan dolayı gayet de dayanıklı bir ürün oluyor. Diğer memleketlerden gelen gurbetçilerimizin yüzde doksanı hediye olarak sevdiklerine katmer götürüyorlar. Bu hediyelik amaçlı da bir ürün oluyor bu sayede. İnsanların katmer tadı damağında kalıyor. Katmerlerin bekleme süresi yaklaşık 6 ay kadar. Katmer, derin dondurucuda muhafaza edildiği zaman uzun süre kalabiliyor. Memleketimizin bir değeri o yüzden bence bu değerin şimdiye kadar yapılmamış olması da ayrı bir eksiklik olarak görüyoruz. Tabii yine de geç kalınmış olsa da yanlışın neresinden dönülse kardır. Memleketimiz için hayırlı olmasını diliyoruz."
GÜNCEL
Yayınlanma: 24 Temmuz 2023 - 20:09
Şehrimizin damak tatları marka oluyor
Zübeyde DARENDELİ Sivas âşıklar ozanlar diyarıdır; destanlaşan türkülerin sazın sözün söylendiği havası sert insanı mert olan bir Yiğido şehridir
GÜNCEL
24 Temmuz 2023 - 20:09