Sivas'ta 64 yıldır kalaycılık yapan 74 yaşındaki kalaycı ustası Hacı Korkmaz, bir zamanlar Sivas'ta 150'ye yakın kalaycı dükkanı olduğunu, işlerin son derece yoğun olduğunu, teknoloji ile birlikte gelişen mutfak araçlarıyla artık bakır kalmadığını belirterek, "Şimdi işlerimizin çoğu şark köşesi için konulacak olan bakır eşyaların, süslerin kalaylanması" dedi.
Sivas'ta bir zamanlar çırak olmak için uğraş verdiği kalaycılık mesleği artık can çekişiyor. Bir zamanlar Sivas çarşısında 150'ye yakın kalaycı dükkanı olduğunu ifade eden kalaycı ustası Hacı Korkmaz, "10 yaşından beri bu mesleği icra ediyorum, çırak kalmadı, kalaycılık mesleği artık can çekişiyor, bizimle birlikte yok olacak" derken, "Bizler gelişen teknolojinin kurbanlarıyız" ifadesini kullandı.
Çoğunluk şark köşelerini süsleyen bakır demlik, semaver, leğen, sini, tepsi, bakraç gibi mutfak eşyaları ile bakırdan süs eşyalarının kalaylanması ile uğraştıklarını belirten Korkmaz, "İlginç olan kalay malzemeleri de zamlanıyor. Kalay ve nişadır zamlandı. İş yok ama bu iş yokluğundan dolayı az talep olması fiyatlara da etki yapıyor. Şu anda bir kalay işlemi 400 TL'den başlıyor, büyüklüğüne göre artıyor" dedi.
Melih Gezegen
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 12 Eylül 2024 - 17:26
Şark köşesi için artık kalaylanıyorlar
Bir zamanlar 150 tane işyeri olan kalaycılar şimdi bir elin parmakları kadar. Yapılan kalaycılık ise şark köşeleri için yapılıyor.
ÖZEL HABER
12 Eylül 2024 - 17:26