Bayram hazırlıkları tüm tatlı telaşlığı ile başladı. Evlerde şimdiden sarmalar başta yapılırken, tatlı olarak da baklavalar açılmaya, kalburbastılar yapılmaya başladı. Sivas'a özgü bir baklava türü var ki, yiyen bir daha yer...
SARI MI, SARIĞI MI BURMA?
Sivaslıların bayramlarda misafirlerine sunduğu ev işi, hanımların mahareti olan baklavaların en hafifi olan Sarı veya Sarığı Burma baklavalar hazırlanmaya, fırınlarda pişirilmeye başlandı.
Hafif bir şerbetle misafirlere sunulan, hem hafifliği hem de doyumsuz tadıyla Sivas'ta her evde rastlanan bu baklava türünün adı konusunda yaşanan tartışmaya son sözü Müjgan Üçer koydu: Sarığı Burma...
İŞTE HAZIRLANIŞI
Sarığı Burma İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Sarığı Burma Nasıl Hazırlanır?
Su, süt, un ve çok az tuz katılarak baklava hamuru yoğrulur, yumurta büyüklüğünde yumaklar alınır. Üzeri hafif nemli bir bez ile örtülür, 15-20 dakika dinlendirilir. Altı görünen incelikte açılan yufkalar bir örtüye yayılarak hafif kurutulur. Üzerine ceviz ekilen yufkalar kırılmadan kendi üzerinde kırıştırılmak üzere eni geniş bir şerit yapılır. Tepsinin ortasından başlamak üzere sarık sarar gibi tepsi bütün yufkalarla tamamlanır. Üzerine köpüğü ve dibindeki tortusu alınmış kızdırılmış tereyağı ekilir. Pembeleşinceye kadar fırında kızartılır. Tepsinin sıcaklığı ile aynı ılıklıkta olmak üzere şerbeti ekilir.
Gülşah Akkaş Yaman
- 1 su bardağı su
- ½ su bardağı süt
- 400 g erimiş tereyağı
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 3 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 limon suyu