Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisi kuşkusuz saleptir. Bugün salep nedir? Faydaları nelerdir? Bunlara bakalım istedim.
Salep, orkideler ailesinin pek çok türünün toprak altı yumrularından elde edilmektedir. Yumrulu orkidelerin 2 yumrusu vardır. Biri eski birisi yeni yumrudur. Salep üretiminde yumrular toplanır ve yıkanarak toprağından arındırılır. Sonrasında; su, ayran ve bazen tam yağlı sütte kaynatılır. Kaynama ortamı üretim bölgelerine göre farklılık göstermektedir. Yumrular kaynatıldıktan sonra soğuk su ile durulanır. Sonraki adım ise kurutmadır. Ortalarından ip geçirilerek asılır ya da yere serilerek güneşte kurutulur. Kurutulan yumrular daha sonra toz haline getirilerek salep tozu elde edilir.
1 kg salep için ortalama 1000-4000 tane yumru gerekmektedir. Ülkemizde yılda 45 ton salep üretildiği varsayılmakta olup, bu da topraktan bir yılda sökülen 45-180 milyon Salep Orkidesi yumrusu demektir.
Orkidenin endemik bir bitki olması nedeni ile orijinal salep fiyatları oldukça yüksek olabilmektedir.
Salebin faydalarına gelecek olursak;
Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu yağlar içerir. Bunun yanında en önemli bileşeni yüksek çözünür lif olan glukomannandır.
Kan Şekerini Dengeler;
Salep içerisinde yer alan glukomannan, sindirim süresini uzatarak ve glikoz alımını yavaşlatır. Bu şekilde insülin ve kan şekeri dengesi sağlanır. Servis sırasında eklenen tarçında kan şekerine destek sağlar.
Tokluk Sağlar;
Glukomannan, süt ile birleşerek şişer ve sindirim süresini uzatır. Bu da tokluk sağlar. Buna ek olarak süt içerisinde yer alan protein tokluğa ekstra destek verir.
Kalp Sağlığını Korur;
İçerisindeki glukomannan, bağırsaklarda kolesterol ve safra asitlerini bağlayarak kan kolesterol seviyesinin artmasını engeller.
Pek çok faydası bulunan salep içeceğinin en büyük riski hazır paketli şekilde satılan formudur. Bu hazır formlarda salep oranı %0,1 veya daha az olabilmektedir. Yüksek oranda şeker ve katkı maddesi ile desteklenmektedir. Fayda sağlayalım derken zarar elde etmek kaçınılmaz sonlardan olabilir. Bundan dolayı salep satın alırken etiket okumaya dikkat etmek gerekir. Hatta mümkünse orijinal salep tozu ile salep hazırlamak ve tüketmek daha faydalı olacaktır.
KÖŞE YAZILARI
Yayınlanma: 27 Temmuz 2023 - 13:27
SALEBİN TARLADAN SOFRAYA YOLCULUĞU
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden birisi kuşkusuz saleptir
KÖŞE YAZILARI
27 Temmuz 2023 - 13:27