Sultanşehir Sivas'ın kültürel zenginliklerini saymakla bitmez. Siz okuyucularımıza Sivas Halıcılığının sanatından bahsedeceğiz..
Daha çok İran (sine) düğümle dokunan Sivas halısında, Selçuklu ve İran halıları desen karakterinin izleri görülür, desenine göre “lalezar”, “çeşmibülbül”, “yılanlı”, “çamurlu” gibi adlar alır. Dokunduğu yörenin adını taşıyanlar da vardır. Sivas halısının bir özelliği de desenlerde zıt renklerden kaçınılmasıdır.
En az 12 renk kullanılarak dokunan Sivas halılarında en çok görülen renkler lacivert, kırmızı ve tonlarıdır. Ekstra adı verilen Sivas halılarında dm2 deki düğüm sayısı en az 3490, hav yüksekliği 3.5-4.5 cm’dir. Öteki Sivas halılarında düğüm sayısı 2425, hav yüksekliği 4.5-. arasındadır.
Sivas halıları çok meşhurdur. İki, üç yüz yıldan bu yana bu sanayi çok gelişmiştir.
SİVAS HALISININ EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ
Meşhur Sivas halısının en önemli özelliği, tümüyle yün, sık dokulu ve ince havlı olmasıdır. Çözgü ipliği çok bükümlü ve ince olduğundan dm2 ilme sayısı fazladır. Sık dokulu olması için her sıradan sonra kirkitle sertçe vurularak ilmeler sıkıştırılır. Yumuşak olması için de her iki sırada bir ilmeler taranır.KULLANILIŞ BİÇİMLERİNE GÖRE HALI ÇEŞİTLERİ
- Makat (Sedir Halısı)
- Halı Yastık (Yastık Yüzü)
- Duvar Halısı
- Taban Halısı
- Tüllüce
- Namazlık (Seccade)
- Heybe ve Çanta