Ramazan Şerbeti Geleneği

Şerbet, Osmanlı’da gelenek haline gelen; halk ve payitaht sofralarında eksik olmayan, çat kapı gelen misafirden özel günlerde gelen konuklara kadar ikram edilmesi gereken lezzetli ikramlardan birisiydi. Çok çeşitli meyveler, çiçekler, baharatlar kullanılarak şerbetler hazırlanırdı. Günümüzde belli günlerde bu gelenek devam etmektedir. Hiç kuşkusuz en sık rastlananı Ramazan Şerbetidir.

Ramazan Şerbeti, sıcak havalar da tutulan oruçların en vazgeçilmez içeceklerindendir. Yapımı için; tarçın,  karanfil, vişne ya da kırmızı erik, kakule, nar çiçeği kullanılmaktadır. Oldukça lezzetli olan bu şerbetlerin sağlık için faydası nelerdir?

1-Gün içinde kaybedilen sıvıyı yerine koymak.

Gün içerisinde sıvı alımı olmadığı için vücut iftara kadar sıvı eksikliği yaşamaktadır. Bunun yan etkileri; baş ağrısı, sinir ve huzursuzluk, ciltte kuruma, idrar yolu ile ilgili sorunlar, kabızlık… Sıvı eksikliğini gidermek için; su, çorba, şerbet, sulu meyveler, maden suyu kullanılabilir.

2-Gün içinde enerji ve mod düşüklüğünü yükseltmek.

İçerisinde yer alan meyveler ile enerji yükselmesine ve doğrudan huzursuzluk ve sinirlilik halinin azalmasına yardımcı olur.

3-Karanfil içeriğinin;

Ağızda oluşan yara ve kötü kokunun azalması, ağız sağlığının korunması, sindirimin iyileşmesi, stresin ve baş ağrılarının azatılması gibi etkileri vardır.

4-Tarçın içeriği;

Tarçının en bilinen özelliği kan şekeri dengesinin sağlanmasıdır. Kullandığınız tarçının cinsine göre sindirim sisteminize yardımcı etkisi de olacaktır.

5-Kakule içeriğini;

Sindirim sistemini destekler; hazımsızlığın azalması, ağızda kötü kokunun önlenmesi, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.

6-Nar çiçeği içeriği;

Kan şekeri ve tansiyon dengesinin sağlanması, sindirim sisteminin desteklenmesi, bağışıklığın güçlendirilmesi gibi etkileri vardır.

Görüldüğü üzere asırlardır devam ettirilen geleneğin vücudumuz içinde oldukça güzel etkileri vardır. Fakat malzemeleri tedarik edip evde kendiniz hazırlamanız daha iyi olacaktır. Buna ek olarak vücut ağırlığı kontrolü, şeker hastalığı gibi durumlarınız söz konusu ise şerbetinizi şekersiz hazırlayabilirsiniz. Hepinize hayırlı ve sağlıklı Ramazanlar dilerim...