"Ramazanın bitmesine günler kala, Ramazanda da formunu koruyanlar, bayramda ne yapmalı diye düşünmeye başlamışken Sivas Numune Hastanesi Diyetisyeni Ali Kemal Çiftçi bayram beslenmesi hakkında bilgi verdi. "Sadece şeker ve şekerli besinler değil, kızartmalar, hamur işleri, gazlı içeceklerin, tüketimi de Ramazan Bayramı´nda oldukça artmaktadır." diyen Çiftçi, "Ramazan Bayramı beslenmesinde dikkat edilecek noktaları şu şekilde anlattı: "* Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etme iyi bir başlangıç olabilir ve bu durumda günlük beslenme programınızdan ekmeği çıkartabilir, günlük tükettiğiniz meyve miktarını yarıya indirebilirsiniz. * Bayram gezmeleri, tatil, davetler günlük düzenimizi bozacağı için ara öğünleri kaçırmaya en meyilli olduğumuz dönemlerdir bayramlar, ki bu durumda size sunulan enerjisi yüksek besinlere hayır demek oldukça zor olacaktır. Kontrolü elde tutabilmek için, evden çıkmadan tüketeceğiniz yağsız süt ürünleri, fındık, badem gibi yağlı tohumlar veya çantanızda/arabanızda bulunduracağınız kuru meyve atıştırmaları hem pratik olacak hem de size sunulanların en azından miktarlarını kontrol etmenizi sağlayacaktır. * Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Miktarlara dikkat! * Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimine dikkat edilmeli. Ayrıca imkanınız oldukça aralarda yeşil çay tüketmeye de devam ederseniz hem iştah kontrolü sağlanmış olur hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz. * Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. * Bayram günleri aynı zamanda tatil günleridir. Yoğun tempodan dolayı egzersiz yapmaya fırsat bulamayanlar , en azından bayram kaçamaklarınızı dengelemek adına bu 4 gün süresince sabah erken saatlerinde 1 saat tempolu yürüyüş. * Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar tedavilerini olumsuz etkileyecek besinlerin tüketimine dikkat etmelidirler. * Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir. * Kızartmalar, yağlı et yemekleri, hamur işleri yerine sıvı yağ ile hazırlanmış yemekler, sebzeli aperatifler, ızgara yemekler ve meyveli tatlı ikramları."
SAĞLIK
Yayınlanma: 24 Temmuz 2023 - 20:54
Ramazan Bayramı´nda nasıl beslenmeliyiz?
"Ramazanın bitmesine günler kala, Ramazanda da formunu koruyanlar, bayramda ne yapmalı diye düşünmeye başlamışken Sivas Numune Hastanesi Diyetisyeni Ali Kemal Çiftçi bayram beslenmesi hakkında bilgi v
SAĞLIK
24 Temmuz 2023 - 20:54