Ramazan ayında oruç tutma ibadetini yerine getirirken vücudun fiziksel ve ruhsal dengesini korumaya da özen gösterilmelidir. Bu nedenle özellikle sıvı ihtiyacının karşılanması büyük bir önem taşıyor. Peki, ramazanda hangi bitki çayı içilmeli, bitki çayı içmek faydalı olur mu?
Sivas’ta vatandaşların yoğun bir adresi olan aktarlar ramazan ayında da sık sık ziyaret ediliyor. Vatandaşlar ramazanda sağlıklarına dikkat etmek isterken bitki çayı vb. ürünlere ilgi göstererek ramazanda da dikkatli beslenmeyi ihmal etmiyor.
Konu hakkında gazetemiz sorularını cevaplayan aktar Orhun Özfidancı ramazanda bitki çayının neden tüketilmesi ve hangi çeşitlerin tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.
Aktar Orhun Özfidancı ‘’Bitki çayları içerdiği vitaminler nedeniyle ramazan ayında daha dinç hissetmenize yardımcı olur. Aynı zamanda siyah çay çeşitlerine nazaran daha az oranda kafein içeriyor olmaları da önem taşıyor. Siyah çay çeşitlerinin içerdiği kafein uykusuzluğa neden olabilir. Sahurdan sonra yeniden uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Ancak bitki çayı içilmesi durumunda bu sorunun yaşanma ihtimali de düşer. Vücudun susuzluğunu gidermeye yardımcı olabilecek bitki çayı çeşitlerinin de olduğunu eklemek gerekiyor’’ dedi.
Özfidancı ‘’İftardan sonra rahatlıkla tüketebileceğiniz çay çeşitlerine birkaç örnek verebiliriz. Yeşil Çay, Zencefilli Çaylar, Karışık Meyve Harmanı Çaylar, Limon Otlu Nane Çayları, Tarçın Aromalı Bitki Çayları gibi çeşitler tüketilerek ramazan ayında rahat bir şekilde orucumuzu tutarak sağlık konusunda da içimiz rahat olabilir’’ dedi.
Melih Gezegen
Sivas’ta vatandaşların yoğun bir adresi olan aktarlar ramazan ayında da sık sık ziyaret ediliyor. Vatandaşlar ramazanda sağlıklarına dikkat etmek isterken bitki çayı vb. ürünlere ilgi göstererek ramazanda da dikkatli beslenmeyi ihmal etmiyor.
Konu hakkında gazetemiz sorularını cevaplayan aktar Orhun Özfidancı ramazanda bitki çayının neden tüketilmesi ve hangi çeşitlerin tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ramazanda Neden Bitki Çayı Tüketilmelidir?
Ramazanda Hangi Bitki Çayları Tüketilmelidir?
Orhun Özfidancı ‘’Ramazan ayında tüketilebilecek çok sayıda farklı bitki çayı çeşidi bulunuyor. Bu çaylara bazı örnekler verebiliriz. Mate çayı yorgunluğu giderir ve zihinsel olarak kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Yeşil çay hazımsızlığı ve şişkinliği önleyerek iftar sonrasında kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Fesleğen içeren çaylar şişkinliği giderme özelliğine sahiptir. Özellikte iftarda yemeği fazla kaçırdığınızda fesleğenli çay çeşitlerini içebilirsiniz. Naneli çaylar da ferahlatma etkisinin yanı sıra hazımsızlığa karşı da en etkili çaylardan biridir. İftar sonrasında tüketilebildiği gibi sahurda da tercih edilebilir. Papatya çayı keyifli bir içim sunuyor olmakla birlikte hazmı kolaylaştırma etkisiyle de ön plana çıkarır. Sakinleştirici etkisi, ramazan ayında uykuya daha kolay dalmaya yardımcı olur. Meyveli çay çeşitleri ise yüksek oranda vitamin içeriyor olmasıyla vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Enerji verir ve iftara kadar geçen zamanda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir’’ ifadelerine yer verdi.Ramazanda Bitki Çayı Tüketmenin İçmenin Faydaları
Aktar Orhun Özfindancı ramazan ayında tüketilen bitki çayının yaş farketmeksizin her kesim için önem arz ettiğini vurgulayarak ‘’Hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların yaşanmasını önleyebilir. Midede şişkinlik hissi yaşayanlar için ideal bir içecek çeşididir. Daha düşük kafein içerir ve bu nedene uykuyu kaçırmaz. Mideyi rahatlatır, iftar sonrasında mide sorunu yaşanma ihtimalini düşürür. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Uzun süre aç ve susuz kalmaya bağlı olarak yaşanan stresi, gerginliği azaltır; sakinleştirir. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Sabahları güne daha dinç ve enerjik başlamaya yardımcı olur. Ağızda kötü koku oluşmasını önler ve daha ferah bir nefese sahip olmayı sağlar’’ şeklinde konuştu.
İftardan Sonra Tüketilmesi Gereken Çaylar
Özfidancı ‘’İftardan sonra rahatlıkla tüketebileceğiniz çay çeşitlerine birkaç örnek verebiliriz. Yeşil Çay, Zencefilli Çaylar, Karışık Meyve Harmanı Çaylar, Limon Otlu Nane Çayları, Tarçın Aromalı Bitki Çayları gibi çeşitler tüketilerek ramazan ayında rahat bir şekilde orucumuzu tutarak sağlık konusunda da içimiz rahat olabilir’’ dedi.Melih Gezegen