Sivas’ta pastırmanın kilosu 700 liradan alıcı gözlerken, kahvaltıların olmazsa olmazlarından olan kavurma da pastırma ile aynı kaderi paylaşarak tüketiciye 700 liradan kendisini gösteriyor.
Pastırmanın merkezlerinden olan Sivas’ta pastırma fiyatıyla artık kendinden uzak tutuyor. Kahvaltı sofralarından eksik olmayan, özellikle iftar denilince akla gelen pastırmanın son yıllarda artan fiyatları dar gelirli ailelerin alım gücünü de oldukça zorladı. Etin kilosunun 320 TL olduğu ilimizde pastırma ise 700 TL’den satılıyor. Konu hakkında açıklamada bulunan Karadayı Pastırma İşletme Sahibi Halil Çağlar, maliyetlerin artışına dikkat çekerken, “Sivas pastırmasıyla ünlü. Ama son yıllarda artan maliyetler karşısında bizim de bu konuda yapacak birşeyimiz kalmadı” dedi.
Sivas’tan haftada 10 ton pastırmanın Türkiye’ye dağıtıldığını belirten Halil Çağlar, “Başta Kayseri olmak üzere pastırma kültürü yaygın olan Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun, Kastamonu, Konya gibi büyük illere pastırma gönderiyoruz” diyerek Sivas’ta artan fiyatlara rağmen pastırma tüketiminin son derece iyi olduğunu ifade etti.
Tufan Özyaşın