Türkiye'nin sayılı köy enstitülerinden birisi olan Pamukpınar Öğretmen Okulu mezunları Sivas'ta mezun oldukları okulları Pamukpınar'da biraraya gelecekler.
Pamukpınar Öğretmen Okulu'ndan mezun olanların büyük ilgi göstereceği buluşmaya siyasilerin, yöneticilerin ve Sivaslıların da katılımının beklendiği buluşmada, Pamukpınar Öğretmen okulu'nun durumu değerlendirilirken, köy enstitülerinin bu ülkeye olan kazancının da değerlendirmelerinin yapılacağı ifade ediliyor.
Okulun şu anki durumunun da değerlendirileceği, ülkemize tekrar bu manada nasıl kazandırılacağının da ön çalışması niteliğinde olması beklenen bu buluşma için açıklamada bulunan Sivas Şehir Kültürünü Yaşatma Dernek Başkanı Ahat Türkmenoğlu, "Sivas'ın kanayan yarası, çürüyen tarihi yerinde incelemek üzere bu pazar günü Pamukpınar'da buluşalım" dedi.
Okulun kuruluşundan itibaren Döner Sermaye teşekkül ettirildi. Arazinin yarısı ekilip, biçilirken diğer yarısı nadasa bırakılıyordu. Örnek verirsek; 1964-1965 Ekim’i sonunda 8 ton arpa, 9 ton yulaf, 10 ton buğday, 2 ton saman, 3 ton ot, 1 ton yonca üretildi. Ayrıca büyükbaş hayvanlar ve kümes hayvanları da yetiştirilerek, bunların etinden, sütünden yararlanılıyordu. Yine küçük bir orman haline getirilen Pamukpınar arazisinde çam, söğüt, kavak, elma, erik, akasya, meşe vs. ağaçlar yetiştirilmiştir. Ayrıca yaz aylarında okulun büyük sınıf öğrencileri dönüşümlü olarak okula çağırılarak tarım işlerinde çalıştırıldı.
Köy enstitüleri 1952 yılında zamanın yöneticileri tarafından kapatıldı. 1952 yılından itibaren 6 yıla çıkarılarak PAMUKPINAR YATILI ERKEK ÖĞRETMEN OKULU olarak eğitim öğretimini sürdürdü. 1976 yılından itibaren, ÖĞRETMEN LİSESİ’ne dönüştürüldü. 1988 yılına gelindiğinde; öğretmen lisesinin içinde bir de GÜREŞ OKULU açılarak; 1990 yılına kadar çift okullu Eğitim Öğretim sürdürüldü. 1990 yılından 1997 yılına kadar PAMUKPINAR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ adiyla faaliyetine devam etti. 1997 yılından itibaren, YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULU’na (YİBO) dönüştürüldü. 2014 yılından beri ise YATILI BÖLGE ORTAOKULU statüsünde Eğitim ve Öğretim’e hizmet veriyor.
Pamukpınar 4000′e yakın öğretmen yetiştirerek yurdun her tarafına göndermiştir. Yurdumuzun her tarafında Pamukpınar’dan yetişmiş hemen her meslekten insana rastlamak mümkündür.
PAMUKPINAR’DAN YETİŞENLER
Cahit Külebi Şair
Sabri Özer Şair ve Yazar
Mahmut Özdermir Bakan
Nihat Canpolat Vali
Amir Çiçek Vali
Halil İbrahim Akça Büyükelçi
Mehmet Çağlar Genel Müdür
Necati Yalçın Prof. Dr.
Hüsnü Aydoğdu Müzisyen
Dursun Çiçek Albay Dr. – Mv.
Şeref Eroğlu Güreşçi (Dünya Şampiyonu)
Hakkı Bulut Sanatçı
Mehmet Güler Yazar
Hasan Göztepe Yazar
Ali Doğan Halk Ozanı
Tevfik Karakaya Profesör
Niyazi Ünsal Eski Erzincan Senatörü
Emin Özdemir Yazar
Mehmet Ceylan Profesör Dr.
Kadim Ceylan Profesör Dr.
Ahmet Erbil Fizik Prof. Dr. Amerika (NASA)
Orhan Çakırer Prof. Dr.
Ali Bozkurt TÖB-DER Genel başkanı
Abbas Cılga Şair- Yazar
Hazım Zeyrek Şair- Yazar
Mehmet Adem Solak Şair- Yazar
Bahar Hızar
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 25 Haziran 2024 - 18:07
Pamukpınar Okul mezunları okulda buluşacak
Türkiye'nin sayılı Köy Enstitüleri'nden birisi olan Pamukpınar Öğretmen Okulu mezunları okullarında 30 Haziran'da buluşacaklar.
ÖZEL HABER
25 Haziran 2024 - 18:07