Osmanlı padişahlarının saraylarında ağırladığı özel misafirlerine ikram etmek üzere yaptırdığı 'üzümlü' yemeği tescillenme yolunda ilerliyor. Saray mutfağının önemli bir parçası olan yemek, içerisinde yer alan malzemeler ile dikkat çekiyor.
Sivas’ın Altınyayla ilçesine özgü bir yemek olan 'üzümlü', yağsız kuşbaşı et, üzüm, şeker, tereyağı ve kaymağın bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Üzümlü hem göze hem damak tadına hitap ediyor. Geçmişte düğünlerde ve özel misafirler geldiğinde imece usulü ile yapılan üzümlü, tescil alıp yaygınlaştırıldıktan sonra restoran menülerinde de yerini almayı bekliyor.
Yemeğin yapılışını anlatan Seher, “Kuşbaşı etlerimizi haşlıyoruz, üzümlerimizi temizleyip yıkıyoruz. Ayrı bir tencereye önce et, ardından üzüm, şeker ve tereyağı eklenir. Tencereyi kapatana kadar bu şekilde devam ediyor. En son üzerine et suyu ve normal su eklenerek pişmeye bırakılır. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişiyor” diye konuştu.
Sivas’ın Altınyayla ilçesine özgü bir yemek olan 'üzümlü', yağsız kuşbaşı et, üzüm, şeker, tereyağı ve kaymağın bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Üzümlü hem göze hem damak tadına hitap ediyor. Geçmişte düğünlerde ve özel misafirler geldiğinde imece usulü ile yapılan üzümlü, tescil alıp yaygınlaştırıldıktan sonra restoran menülerinde de yerini almayı bekliyor.
“Osmanlı’nın damak çatlatan lezzeti”
Yemeğin tarihçesi ile ilgili bilgiler veren Altınyayla Kadın Kooperatifi Başkanı Mevlüde Seher, üzümlü yemeğinin Altınyayla ilçesine has özel bir yemek olduğunu ifade ederek, “Osmanlı saray mutfağından geliyor. Tarihi çok eskiye dayanıyor. Eskilerde düğünlerde yapılan bir yemeğimizdir. Maliyeti yüksek, lezzeti güzel olan bir yemek” dedi.Yemeğin yapılışını anlatan Seher, “Kuşbaşı etlerimizi haşlıyoruz, üzümlerimizi temizleyip yıkıyoruz. Ayrı bir tencereye önce et, ardından üzüm, şeker ve tereyağı eklenir. Tencereyi kapatana kadar bu şekilde devam ediyor. En son üzerine et suyu ve normal su eklenerek pişmeye bırakılır. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişiyor” diye konuştu.