Umut Toyran, “Herkes işini yapmalı!” Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler de okul listelerini hazırlarken, artık kaliteli olan değil ucuz olanın tercihine yönelimler dar gelirli ailelerin t
Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler de OKUL listelerini hazırlarken, artık kaliteli olan değil ucuz olanın tercihine yönelimler dar gelirli ailelerin tercihi oldu. Çünkü fiyatlar geçen seneye göre yüzde 50 civarında artış göstermiş durumda. İşte bu noktada kırtasiyeciler uyarıyor, “Herkes işini yapmalı, veliler okul alışverişlerini kırtasiyecilerden yapmalı!”
Okullar bu sene 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacak, veliler ise şimdiden hazırladıkları listeler ile alışverişe başlama hazırlığında. Evdeki hesabın çarşıya uymadığı günlerde olunması nedeniyle yapılan fiyat araştırmasında geçen seneye göre okul malzemelerinde ortalama yüzde 50 oranında artış olduğu gözleniyor. Bu durum ise özellikle dar gelirli aileleri kara kara düşündürüyor. Temel ihtiyaç listesinin karşılığı 750 liradan başlarken, 2 binlere kadar ulaşan bir liste fiyatı ile veliler karşı karşıya.
ALIŞVERİŞ OLANAKLARINDA YELPAZE GENİŞ
Veliler için alışverişte yelpazeler oldukça geniş. Kırtasiyeciler, her okul döneminde olduğu gibi okul malzemelerine yönelen marketler ve tabii ki e-ticaret siteleri okul listelerinin vazgeçilmez karşılaşıcıları. Veliler ise listelerinin uygunluğunu bu seçenekler içerisinde arıyor. Ama bir gerçek var ki, geçen seneye göre ortalama olarak yüzde 50 oranında artış var ve bu durum ise en ucuz ürünün tercihi noktasına velileri zorluyor.
HERKES İŞİNİ YAPMALI
Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Sivas Genç Bilgi Kırtasiye A.Ş. yöneticisi Umut Toyran, geçen seneye göre ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu belirtti. “Bu yıl bir okul çantasının fiyatı 750 ila 1500 lira arasında dolacak” diyen Toyran, “Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor” dedi.
Özellikle bayramlarda şekerci ve hatta kurbancı olan, okul dönemlerinde ise kırtasiyeci olan marketlere olan tepkisini dile getiren Umut Toyran, “Herkes işini yapmalı. Bizler velilere özellikle bunu tavsiye ediyoruz, diyoruz ki, kırtasiye alışverişlerinizi kırtasiyecilerden yapın. Etlerin kasaptan alınması gibi, temel gıda malzemelerinin marketlerden alınması gibi, temel kırtasiye giderleri de kırtasiyecilerden alınmalı” şeklinde konuştu.
Kırtasiye fiyatlarının esasında kırtasiyecilerde daha uygun olduğunu belirten Toyran, “Ucuz etin yahnisi yenmez misali, ucuz kırtasiye ürünlerinden öğrenciler yeterli verimi alamıyor, alamaz. Ne yazık ki veliler ucuza yönelerek bir bakıma kandırılıyorlar. Kaliteli ürünleri ön plana çıkartmayarak yaptırılan bu alışverişlerde veli ucuza aldığını zannediyor, ama aslında böyle değil. Bizdeki kırtasiye ürünlerinin aynı kalitelisi kırtasiyecilik dışında iş yapanlar için yoktur, buna rağmen kalitesiz ürünleri daha pahalı.
“Ticaret Bakanlığı denetimler sonucunda güvensiz bulduğu ürünleri “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde” (GUBİS) ilan ederek tüketicileri bilinçlendiriyor. Tüketicilerimiz aldıkları ürünlerin ambalajlarını dikkatle incelemeli. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Ürünlerin güvensiz olduğu şüphe ediliyorsa tuketici.gov.tr adresli siteden veya ALO 175 tüketici hattından şikâyette bulunabilir” ifadelerini kullandı.
E-TİCARETTE YOĞUNLUK
Bu sırada velilerin tercihinde onlıne alışveriş gün geçtikçe artıyor. Ucuz alışveriş adresi olarak gördükleri e-ticaret sitelerine yönelen veliler, kaliteden ziyade fiyat incelemeleri içerisinde en ucuz olanın tercihinde yoğunlaşıyor. Kırtasiyeciler, kaliteli ürünlerin daha pahalı olduğuna dikkat çekerken, ucuz ürünlerin ise kalitesiz olmasına rağmen yine de pahalı olduğunu ifade ederek velileri bu konuda uyarıyorlar.