Kısa adı Eğitim Mil-Sen olan Eğitimde Manevi, İlkeli ve Liyakatlı Çalışanlar Sendikası tarafından öğretmene şiddete yönelik basın açıklaması yapıldı.
Eğitim Mil-Sen Genel Başkanı Kasım Kılıç gazetemize yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda meslektaşlarımıza yönelik şiddet eylemlerinin artması nedeniyle sesimizi daha gür duyurmak üzere burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Türkiye’de ilk defa bütün eğitim sendikaları, ortak eylem kararı alarak bugün iş bıraktılar. Sendikacılık açısından önemli bir birliktelik olarak görüyoruz.” dedi.
Kasım Kılıç açıklamasında şunları ifade etti:
“Birkaç gün önce Ankara’da bir okulda elektronik sigarasına el konulan bir öğrenci, öğretmenimize pusu kurarak bacağından bıçakladı. Bu olayın üzerinden daha birkaç gün bile geçmeden, Mardin’de bir kız öğrenci silahla okulu bastı. Bardağı taşıran son damla ise İstanbul’da, Eyüp Sultan'da bir okulda gerçekleşti. Okuldan atılan bir öğrenci, Okulunu bastı ve Okul Müdürünü kurşun yağmuruna tutarak öldürdü. Menfur saldırıda hayatını kaybeden eğitimci İbrahim Oktugan'a Allah'tan rahmet; kederli ailesine, yakınlarına ve tüm eğitim camiamıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Gün geçmiyor ki; okullarda öğretmenlerimizin şiddete maruz kaldığı haberlerini duymayalım.
Bizler Eğitim Mil-Sen olarak öncelikle “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nda bir an evvel düzenleme yapılarak, öğretmene şiddete yönelik ağırlaştırılmış ve caydırıcı cezalar getirilmesini istiyoruz. Bu türden fiillere yönelik ceza kanunlarında öngörülen cezalar yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmeli ve bu fiilleri işleyenlerin hapis cezalarının ertelenmesi engellenmelidir. Bu fiillerin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak bu fiilleri işleyenlerin tutuksuz yargılanmasının yolu kapatılmalıdır.
Bizler Eğitim İş Kollarında faaliyet yürüten sendikalar olarak, fikir ve düşünce ayrılıklarımızı bir kenara bırakarak bu konuda nasıl ortak bir tavır sergiliyorsak, Tüm siyasi partilerimiz de birlik olmalı ve bu teklife destek vererek teklifimizin TBMM’de yasalaşmasını sağlamalıdır.
Okullarımızı daha güvenli hale getirmek adına, tüm okullarımıza Kadrolu güvenlik personelleri görevlendirilmelidir.
Bilhassa liselerde şiddet olaylarının en önemli saiki, 12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimdir. Okumak istemeyen gençlerin zorla okullarda okutulmasıdır. Bakanlığımız Lise eğitimini zorunlu olmaktan bir an evvel çıkarmalıdır. Bu gençleri Mesleki Eğitim ve Çıraklık Eğitime yönlendirmelidir. Sendika olarak bizler kurulduğumuzdan beridir ifade ediyoruz. Meslek Lisesi, Memleket meselesidir. Geçmişte olduğu gibi meslek liselerinin ortaokul bölümü açılmalıdır. Ve Meslek Liseleri teşvik edilerek, mezunların istihdamı konusunda teşvik paketleri açıklanmalıdır.
Sadece okullarda değil, toplumun tüm kesimlerinde artan şiddet olaylarının önüne geçilmesi için, bilhassa televizyon dizilerinde şiddet içerikli senaryolar yerine, toplumsal değerlerimizi ihtiva eden ve erdemli insan yetiştirmeye matuf senaryolar sahneye Şiddet içerikli oyunların, ve sosyal medya mecralarının çocukların ulaşımına engellenmesine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.
Bizler, öğretmenlerimize ve eğitim camiamızın her bir ferdine yönelen her türlü şiddeti ülkemizin geleceği ve bekasına yapılan bir saldırı olarak nitelendiriyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Meslektaşlarımıza yapılan bu tür çirkin saldırıların son bulması için tüm gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız.
Eğitim Mil-Sen olarak “Öğretmenlere Yönelik Şiddeti” protesto etmek ve sesimizi daha gür bir sada ile duyurmak için bugün itibari ile Tüm Türkiye’de 1 günlük iş bırakıyoruz.
Bir milyondan fazla mensubu bulunan Eğitim camiası olarak, Mesleğimizin onuru ve meslektaşlarımızın hukukuna hep beraber sahip çıkacağız.”
Bülten Haber