Kanser, dünyada ve ülkemizde önemli ölüm sebeplerinden biridir. Tanısı ve tedavisindeki güçlükler ve olumsuz sonuçları nedeniyle, bu alanda yaşanan birçok güncel gelişme ve ilerlemelere rağmen ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Toplumumuzda ve tüm dünyada giderek artan sedanter, hareketsiz yaşam, obezite, yanlış beslenme alışkanlıkları ve artan sigara-alkol tüketiminin de katkısıyla son veriler kanser sıklığının giderek arttığını gösterdiğini ifade eden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlıklı Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Dr.Öğr.Üyesi Mahmut Uçar, kanserle mücadelede önemli açıklamalarda bulundu.
OBEZİTE VE KANSER
Obezitenin bir sağlık sorunu ve sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal ve aşırı miktarda yağ birikmesi şeklinde tanımlanmakta olduğunu belirterek sözlerine devam eden Dr.Öğr.Üyesi Mahmut Uçar, “Dünyadaki nüfusun yüzde 30’unda fazla kilo ve obezite sorununun olduğu, 2 milyardan fazla insanın aşırı kilolu veya obez olduğu bildirilmiştir. Vücut ağırlığı ve vücut yağ oranının artması, hormonal ve metabolik değişikliklerle karakterize olup çok sayıda kronik hastalıkla ilişkilidir. Çeşitli kanser türleri de bu hastalıklardandır. Kanser ise günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Harcanandan daha fazla enerji alımı ve/veya fiziksel aktivitenin az veya çok az oluşu obezite ile yakından ilişkilidir. Obezite; koroner kalp hastalıkları, inme, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğu gibi çeşitli kanser türleri için de önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Özellikle obezite, meme, pankreas, kalın bağırsak, rahim ve özofagus kanserlerine zemin hazırlamaktadır.” dedi.
“Obezite bir halk sağlığı sorunudur; fazla kilolardan kurtulmak ve kilo kontrolü için mutlaka uzman yardımı alınmalı ve uygun bir tedavi planı belirlenmelidir. Fiziksel aktivite düzeyi artırılmalı, günlük yürüyüş ve egzersizler alışkanlık haline getirilmelidir. Obezite ile mücadele için kalorili, hazır gıdalardan uzak durulmalı, doğal olmayan şeker tüketilmemeli, sağlıklı pişirme tekniklerini tercih edilmeli, vücudun ihtiyacı kadar su içilmeli, yağ tüketimi konusunda dikkatli olunmalı, doymuş yağlar mümkün olduğu kadar az alınmalı, her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenilmeli, sebze ve meyveler mevsiminde yenilmelidir. Ayrıca alkol alımından uzak durulmalıdır.” şeklinde konuşarak sözlerine devam eden Dr.Öğr.Üyesi Mahmut Uçar, genel olarak genetik yatkınlık kanser gelişiminde etkili olmakla birlikte çevresel etmenler kanser oluşumundan daha fazla sorumlu olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Düzensiz yaşam kontrol edilerek düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, obeziteden korunma ile toplumumuzda görülen kanser sıklığını azaltabiliriz.”
Bahar Hızar