1000’in üstünde derlenmiş masallardan 300’ünü 4 kitapla ölümsüzleştiren Ayşe Benek Kaya, “Halkın ortak kültürü ve şuurundan doğan masallar, sözlü edebiyatımız içinde hatırı sayılır bir yere ve üne sahiptir. Nesilden nesile, kulaktan kulağa aktarılarak günümüze kadar ulaşan masalların yeri ve zamanı belli değildir. Gerçek dışı olaylar kurgusudur. İnandırıcı özelliği olmayan ama inandırabilme özelliği taşıyan masallarımız aynı zamanda eğitici ve eğlendiricidir. Sözlü Edebiyat Kültürü'nün bir anlatım türü olup sade bir dile sahiptir.” diyerek, çocuklardan ziyade büyükler için olduğunu belirtti. Masalların çocukları uyutmak büyükleri uyandırmak vazifesi gördüğünü belirten Ayşe Benek Kaya, “Masallar, inandırıcılık iddiası olmayıp inandırabilme özelliğine sahiptir. Neslin gelişimi ve kültürün devamı için çok değerlidir. Öğüt vererek ahlak aşılar. Her yaştan, her tabakadan insanın büyük bir zevkle ve keyifle dinlediği masalların anlatıcıları, hem erkek hem kadınlardır. Masalsız bir dünya düşünmek imkânsız gibidir.
Bugün insanlık; Heman, Voltron, Harry Potter ve Badman gibi filmlerle geleceğin masalını ortaya koymuyorlar mı? Öyle sanıyoruz ki, gün gelecek teknolojiye doymuş olan insanlık, bu masallara yönelecektir. Ama o gün elimizde, acaba ne kadar orijinal masal metni bulunabilecektir, bilemeyiz. Günümüzde, masalların ne kadar değerli olduğu anlaşılmaya başlanmıştır. Çocukların olduğu kadar büyüklerin de masallarla kuvvetli bağ kurduğu bir gerçektir. Bazı psikologların -özellikle evlilik terapistlerinin- danışanlarını masal üzerinden tedavi ettiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bedenimizin maddi açlığını nasıl muhtelif besinlerle gideriyorsak ruhsal bazı açlıklarımızı da masallar yardımıyla doyuruyoruz.” şeklinde konuştu.
Çocukların da severek dinlediği ve büyüklerin de çocukluklarına özlem duymasına sebep olan Ayşe Benek Kaya, “Zengin bir hazine sandığının üstündeyiz ama bizler başka masallardan dilenmişiz” diyerek, Türk masallarının dünyanın en zengin masalları olduğunu ifade ediyor.
Has Bahçenin Gülleri kitabındaki 70 masaldan 18’i Bilsem öğrencilerinin öğretmenleri eşliğinde resimlendirilip İngilizce’ye çevrildi. Ayrıca aynı kitaptan 6 masalın da Japonca’ya çevrildi.
AYŞE BENEK KAYA
Doğan kaya’nın eşidir. 1956’da Sivas’ta doğmuştur Tevfik ve Türkân Benek’in kızıdır. Sivas’ta Dört Eylül İlkokulu ve Selçuk Ortaokulunu bitirdikten sonra Sivas Merkez İlköğretmen Okuluna girmiş, 1974’te buradan mezun olmuştur. 1976’da Halkbilimci Doğan Kaya ile evlenmiştir. İkisi kız (Sibel, Zeynep Aslıhan) ve bir oğlu (Tâhâ Tuna) vardır. 1988’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Önlisans Programını bitirmiştir. Sivas, Ergani, Aksaray-Ortaköy’de 20 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1994’te emekli olmuştur. Şiir yazmaya gençlik çağlarında başlamıştır. Önceleri serbest vezinle şiirler yazmaktayken tamamen heceye yönelmiştir. Şiirleri, Altıncı Şehir Sivas ve Koza dergilerinde yayımlanmıştır. Şiirlerinin yanı sıra masal derlemeleri de vardır. Ayrıca Âşık İsmetî’nin divani şiirlerini Tepedeki Işık; içinde 70 orijinal masalın bulunduğu Has Bahçenin Gülleri-Sivas Masalları ve biyografik eser olarak hazırladığı Ozan Faruk ile Halk Şairi Ömer Tombul adlı dört kitabı vardır. Şiirlerinde mahlas kullanmamıştır.
Gülşah Akkaş Yaman