Bu konu sonucunda son yıllarda vatandaşların konuya duyarlılığı ve tanı, tedavi de yaşanan gelişmeler hasta yoğunluğunu sağladığından Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesine başvuran hastalara uzun süreli randevular verilmekte.
Numune hastanesinin bu konuda eğitim almış sertifikalı hekim ve yeterli uzman oluşturarak araçları ve donanımı var olup kapatılmış Uyku Apnesi servisinin açılmasını vatandaşlar talep etmekte. Sivas’ta büyük beklenti ve umut içinde inşa edilen Numene Hastanesinde önemli bir hastalık konusunda bölüm bulunmaması hastalar tarafından tepki çekmekte. Konu hakkında gazetemize kouşan vatandaşlar duruma isyan ederek ‘’Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve Hastane Başhekimliği konuya duyarlı olup, Sivaslı Uyku Apnesi hastalarını Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinin hasta çokluğundan uzun süreli randevularından kurtarmalı ve çözüm üretmeliler. Siyasetçilerden de bu konuda girişimsel çalışmalar yaparak ilgili uzman ve sertifikalı uzman, ekipman konusunda Sağlık Bakanlığı ile temasa geçmeleri bekleniyor’’ ifadelerine yer verdiler.Uyku apnesi olduğunu nasıl anlarsın?
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.Uyku apnesi neden meydana gelir?
Uyku apnesi olanlar ne yapmalı?
Solunum yoluna pozitif basınçla hava verilme tedavisi günümüzde uyku apne sendromunun en etkili ve tavsiye edilen tedavi yöntemleri arasındadır. Bu tedavi, buruna bir maske takılarak, hastanın uykuda sağlayamadığı hava yolu açıklığının belli basınçta hava vererek sağlanmasıdır. Uyku anında kalp durmalarına da neden olan bu hastalığın tedavi ve tespiti için Hastaneler de ilgili cihazlar ile donanımlı servislerin olması ve işin eğitimini almış uzman hekimlerin bulunması gerekmektedir.Tufan Özyaşın