Son zamanlarda arkadaşlarımızla oturmalarda, iş yerlerinde, okullarda sıklıkla duyulan mutsuzluk karşısında neler yapmalıyız? Tedavi gerektirir mi?
Konu hakkında Bizim Sivas'a açıklamalarda bulunan Psikolog ve Aile Danışmanı Nuriye Laçiner, "İlk olarak mutsuzluk, ben danışanlarımdan çoklukla duyuyorum bunu mutsuzum, zevk almıyorum artık heyecanlanmıyorum. Eminim sizlerde sık sık duyuyor belkide sık sık söylüyorsunuz.
Öncelikle mutluyum demek ne kadar doğalsa mutsuzum demek de o kadar doğal.
çok istediği bir şey olan kişi mutluyum demezse o zaman duruma uygun olmayan bir tepki vermiş olur yani hayatı normal seyrinde giden herhangi bir kişin mutsuz olması gibi. Buna sebepsiz mutsuzluk da diyebiliriz" dedi.
Neden mutsuzluk?
Bu durumda bakılması gereken bazı konular olabileceğinin altını çizen Nuriye Laçiner, "Mutsuzluğu tetikleyici bir unsur var mı?
Kişi ne zamandır mutsuz hissediyor?
Fizyolojik bir problem var mı?
Yas, kayıp var mı?
Sınav veya beklenti içinde olduğu bir görev teslimi var mı?
Evet ise mutsuzluk zihnimizin verdiği bir tepkidir ve bu baş edemiyorum bana çıkış yolu bul deme şeklidir. Bu durumda durumun ciddiyetini netleştirmeli ve doğru tekniklerle uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir.
Hayır ise; bu kişilere verebileceğim birkaç küçük tavsiyeler olabilir" ifadelerini kullandı.
Çözümü var
Psikolog ve Aile Danışmanı Nuriye Laçiner, mutsuzluğun çözüm önerilerini şu şekilde sundu:
"Kişinin hayat rutini değiştirilebilir. Monotonlaşan hayat bir süre sonra zevk vermemeye ve mutlu etmemeye başlar.
Amaç oluşturulabilir. bu kişiyi heyecanlı ve diri tutacaktır.
Uyku düzeni ve yeterli beslenme ve dinlemeye özen gösterilmelidir.
Nefes egzersizleri, meditasyonlar iyi gelecektir.
Küçük bir not:!
Burnunuzdan Derin bir nefes alın bu nefesi 5 saniye kadar tutun, nabzınızı hissedin şimdi o nefesin tamamını ağzınızdan yavaş yavaş verin ve bunu 3 yere tekrarlayın ve daha sonrasında; Mutsuzluğunuzu büyütmek yerine mutlu olduğunuz bir anıyı zihninizde canlandırın ve onu büyütün. Mutsuz hissettiğiniz zamanlarda bunu yapmak ruh halinizi değiştirecektir.
Son olaraksa lütfen sosyal destek ve psikoterapi almaktan çekinmeyiniz."
Gülşah Akkaş Yaman