Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan Divriği Kalesi, Çaltı Çayı'na bakan yamaçta kayalık bir arazinin üzerinde yükseliyor. Mengücekoğulları Dönemi'nde inşa edilen kale, günümüze ulaşan haliyle Türk mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Kalenin yapım tarihi, kapı üzerinde bulunan iki satırlık kitabede 1181 yılı olarak belirtiliyor. Kesme taştan inşa edilen kale, iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Günümüze ulaşabilen kısımlar ise dış kalenin surlarının bir bölümü ve Anıtsal Aslanlı Burç.
10 metrelik cephesi ve 8 metre yüksekliğiyle heybetli bir görünüme sahip Aslanlı Burç, kalenin en dikkat çekici unsuru. Bu burcun dışında, kuzeye doğru uzanan iç kale surları, burç ayakları ve beden duvarlarının temelleri ise maalesef yıkılmış durumda.
Temelinden burcuna kadar otantik bir Türk Kalesi örneği olan Divriği Kalesi, tarihi ve mimari açıdan büyük önem taşıyor. Ziyaretçiler, kaleye karayolu veya demiryolu ile ulaşabiliyor. Sivas-Malatya Karayolu'nun 96. kilometresinde yer alan Kangal'dan Divriği yol ayrımına 80 kilometre mesafede bulunan kale, tarihi bir yolculuk için ideal bir destinasyon.
Ulaşım:
Sivas-Malatya Karayolu'nun 96. kilometresinde yer alan Kangal'dan Divriği yol ayrımına 80 kilometre mesafededir.
Musa Demir