Sivas'ta hasadı başlayan Madımak, sofralarda yerini almaya başladı. Sivas’ta baharın gelmesiyle Sivaslılar madımak hasadı için doğaya akın etti. Doğada kendiliğinden yetişen ve çeşitli yemekleri yapılan Madımak, elle yabanı otların arasından itina ile seçilerek tek tek toplanıyor. Hasadı çok güç ve zahmetli olsa da Sivaslılar bu lezzetten vazgeçmiyor. Bıçak yardımıyla bir günde yaklaşık 4 kilogram Madımak toplayabilen kadınlar, yaz aylarında topladıkları madımakları kurutarak kış hazırlığına madımaktan başladılar.
Sivas’ta hasadı başlayan Madımak, doğada yaban otlarının arasından elle itina ile seçilerek tek tek toplanıyor.
Sivas’ta baharın gelmesiyle Sivaslılar madımak hasadı için doğaya akın etti. Madımak hasadındaki kadınlar sosyal mesafe kuralını da ihmal etmedi. Doğada kendiliğinden yetişen ve çeşitli yemekleri yapılan Madımak, elle yabanı otların arasından itina ile seçilerek tek tek toplanıyor. Hasadı çok güç ve zahmetli olsa da Sivaslılar bu lezzetten vazgeçmiyor.
Bıçak yardımıyla bir günde yaklaşık 4 kilogram Madımak toplayabilen kadınlar, yaz aylarında topladıkları madımakları kurutarak kışa hazırlıyorlar. Tadı dilden dile dolaşan Madımağın bir çok türküsü de bulunuyor. Son derece sağlıklı olduğu düşünülen bitkinin başta kan şekerinin dengelenmesi olmak üzere vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği için birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.
Kadınlar, Madımağın tadının çok güzel olduğunu belirtip Madımak ile yapılan yemeklerin Sivaslılar tarafından çok beğenildiğini söylediler. Madımak toplayanlar, “Madımağı bıçakla yerden tek tek topluyoruz, zor oluyor. Lezzeti çok güzel, Sivaslılar da seviyor zaten. 1 günde yaklaşık 3-4 kilo topluyoruz. Sivas’ta herkes topluyor. Kış aylarında sofralarımızdan eksik etmiyoruz” dediler.
MADIMAK PİŞİRMELER BAŞLADI
Sivas'ta şimdi hemen hemen her evde yemekler pişirilmeye başlandı. Doğal olması ve sindirim sistemindeki etkileri nedeniyle tercih edilen madımak yemeğinde tercih her zaman olduğu gibi kemikli et veya pastırmalı bir şekilde yemek yapılmasından yana.
FİYATLAR UÇTU!
Madımak şimdiden sofralara 200 TL'den girmeye başladı. Fiyatların oldukça pahalı olması nedeniyle zorlanan vatandaşlar, beraberinde alacakları pastırma ile bir öğün için 300 ile 400 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor.
YEMLİKLER DE İŞTAH AÇICI
Madımak ile birlikte toplanan yemliklerde ki bolluklar da dikkat çekti. Otların padişahı olarak nitelendirilen yemlikler de pazardaki yerini aldı. Sivas'ta yemlikler genelde tuzlanarak yeniliyor. C vitamini ve demir bakımından oldukça zengin olan yemliklerde madımak gibi pişirilerek de tüketilebiliyor. Genelde çiğ olarak salatası yapılarak tüketiliyor.
Hatice Kurt